fbpx

De ce ar trebui să includem broccoli în alimentație

  • Home
  • Utile
  • De ce ar trebui să includem broccoli în alimentație
broccoli

Originea plantei poate fi urmărită până în vremea Imperiului Roman, unde a crescut în regiunea mediteraneană. Cuvântul italian «broccoli» este o formă a pluralului «broccolo», ceea ce înseamnă varză înfloritoare cu tulpină. Cea mai veche mențiune se găsește în tratatul francez «Historia Generalis Plantarum» (1587). Broccoli a apărut în Anglia la începutul secolului al XVIII-lea, iar a fost numit aici «sparanghel italian». 

În SUA, chiar Thomas Jefferson a încercat să-l planteze, însă nu a reușit, la vremea respectivă, o distribuție semnificativă. Lucrurile s-au schimbat însă în secolul XX, iar acum americanii sunt mari consumatori de broccoli, cea mai mare producție locală provenind din California. În 2011, China și India au recoltat 43% și 32% din recolta globală de broccoli, după care au urmat Spania, Franța, Italia, Turcia și Israel. Deși inițial în România a fost importat ca atare, acum se cultivă local iar specialiștii spun chiar că, indiferent de varietate, poate fi mai ușor de crescut decât rudele sale, chiar și pentru fermierii mai puțin experimentați.

Broccoli este o plantă foarte asemănătoare cu conopida, sunt parte a aceleiași mari familii a cruciferelor, dar o deosebește de aceasta inflorescența, mai răsfirată, mai puțin compactă, și, bineînțeles, culoarea. Broccoli este verde, dar poate avea, la anumite varietăți, inflorescență galbenă sau chiar violet. Din aceeași familie a cruciferelor fac parte varza și kale.

Pentru cei mai mulți dintre noi, broccoli este o opţiune sănătoasă. Cu toate acestea, dacă aveți o problemă cu tiroida, medicul v-ar putea recomanda să nu mâncați prea multe vegetale din familia cruciferelor, pentru că acestea pot interfera cu absorbția iodului, atât de necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni. Totuși, consumul moderat de broccoli, conopidă, varză ori kale nu este un risc major nici măcar pentru această categorie de persoane.

Broccoli este un aliment bogat în fibre, extrem de benefic pentru majoritatea dintre noi în sprijinirea procesului digestiv, și hrănește bacteriile sănătoase din intestine. Cu toate acestea, trebuie reținut că așa cum se întâmplă cu rudele sale apropiate, poate și acesta să provoace balonare și gaze, iar acest lucru este relevant în special pentru cei cu boală inflamatorie intestinală (IBD), boala Crohn sau colită ulceroasă. 

În esență, broccoli este o sursă bogată de vitamine multiple și fibre, însă diferitele metode de preparare pot afecta compoziția nutritivă a acestuia. Fără îndoială, însă, broccoli este benefic în dieta majorității.

Valori nutriționale pentru o porție de 80 g, fiert:

  • 22 kcal/96KJ
  • 2.6 g proteine
  • 0.4 g grăsimi
  • 2.2 g carbohidrați
  • 2.2 g fibre
  • 478 mcg caroten
  • 35 mg vitamina C

Cum se prepară broccoli

Unii preferă doar inflorescența de broccoli, dar și frunzele și tulpinile sunt comestibile. De altfel, tulpina conține cele mai multe fibre, în timp ce frunzele sunt cele mai bogate în vitaminele E și K, antioxidante protectoare celulare și calciu.

Se recomandă ca planta să nu fie spălată decât înainte de preparare, pentru că astfel rezistă mai mult, chiar până la o săptămână în frigider, păstrat în pungă de plastic.

Ar mai fi bine de știut că prin fierbere se pot pierde până la 90% din nutrienții acestuia, așa că puteți încerca să căliți ușor broccoli la tigaie sau la abur. De asemenea, plantele foarte proaspete și tinere pot fi mâncate chiar și crude, într-o salată. Asta nu înseamnă că nu puteți încerca o supă-cremă de broccoli, după ce l-ați înmuiat la abur sau în varianta noastră.

Simplu se poate mânca în paste simple sau cu somon, o budincă cu cartofi sau un quiche. Dar și o simplă omletă poate deveni desăvârșită dacă folosiți câteva inflorescențe de broccoli ușor călite în tigaie înainte de a adăuga ouăle bătute. Puteți pune și o lingură de smântână sau o brânză care se topește la cald, iar deasupra să radeți parmezan. 

Nu are cum să dea greș!

Surse documentare:

https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-broccoli
https://www.stiriagricole.ro/cum-se-cultiva-broccoli-12590.html
https://www.horticultorul.ro/legume/cultura-de-broccoli-in-gradina_camp/