
Gătitul sustenabil nu este doar un trend, ci o necesitate nu doar pentru protejarea mediului, ci și pentru un stil de viață mai sănătos și responsabil. Adoptarea unor practici ecologice în bucătărie poate avea un impact semnificativ asupra reducerii risipei alimentare și sprijinirii economiilor locale.
Sustenabilitatea este definită de ONU ca acel tip de dezvoltare care răspunde nevoilor noastre de acum, fără a compromite însă capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Cei mai mulți oameni cred că implică doar impactul asupra mediului, însă, este un concept mai larg, care se referă și la aspecte sociale și economice. Chiar şi în bucătărie!
Reducerea risipei alimentare
Un prim pas spre un gătit sustenabil este reducerea risipei alimentare şi sunt câteva recomandări care ne ajutăm să înţelegem mai bine cum putem face acest lucru:
- Planificarea meselor pentru întreaga săptămână și o listă de cumpărături precisă. Acest lucru ne va ajuta să cumpărăm exact ceea ce avem nevoie să să evităm cumpărăturile impulsive.
- Utilizarea cu maximă atenţie a produselor cumpărate. De exemplu, legumele rămase din ciorbă pot fi folosite într-o tocană sau într-o omletă. Pâine semi-uscată devine crutoane, pesmet sau budincă de pâine.
- Congelarea alimentelor: dacă aţi gătit prea mult sau aţi cumpărat prea multe legume, păstrarea acestora la congelator este o soluție excelentă pentru a nu se strica
Folosirea ingredientelor locale și sezoniere
Gătitul cu ingrediente locale și sezoniere susţine economia locală, dar în acelaşi timp îmbunătățește și calitatea meselor noastre!
- Achiziționarea produselor direct de la fermieri ne ajută să obţinem alimente proaspete și de sezon, cultivate fără un impact negativ major asupra mediului.
- Gătitul în funcţie de sezon: de exemplu, toamna includem în meniu vinete, mere și rădăcinoase, în timp ce vara avem roșii, ardei și fructe proaspete.
- Cultivarea propriei grădini nu este totdeauna o opţiune la îndemână, dar putem încerca măcar să avem propria grădină cu ierburi aromatice sau legume.
Adoptarea practicilor ecologice în bucătărie
Pe lângă ingredientele pe care le folosim, există și alte moduri prin care putem să ne transformăm bucătăria într-una mai sustenabilă:
- Reducerea consumului de energie: folosim cuptorul la maximum, gătim pe arzătoare de dimensiuni potrivite și acoperim oalele pentru a reduce timpul de gătire. De asemenea, putem investi în electrocasnice eficiente energetic.
- Compostarea este o soluţie pentru cei care au un mic teren pe care vor să îl cultive, în apropiere şi aşa nu mai aruncăm resturile de legume sau fructe şi reducem deșeurile.
- Folosirea ustensilelor reutilizabile este la îndemâna oricui: evitaţi produsele de unică folosință și optaţi pentru ustensile și vase de gătit durabile, cum ar fi cele din fontă, inox sau lemn.
Gătitul sustenabil nu este doar o modalitate de a proteja mediul, ci și o oportunitate de a mânca mai sănătos și mai conștient. Prin reducerea risipei alimentare, folosirea ingredientelor locale și sezoniere și adoptarea practicilor ecologice în bucătărie, putem contribui la un viitor mai verde și mai sănătos.