fbpx

Salvați, nu aruncați

Risipa alimentară este o problemă mai mare decât realizăm chiar și atunci când vorbim despre România. Ţara noastră este pe locul 9 în Europa privind acest aspect. La nivel global, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate anual, în timp ce 820 de milioane de cetăţeni sunt subnutriţi. Poate aceste cifre nu vă spun mare lucru, dar gândiți-vă doar că învățând să utilizați la maximum produsele la dispoziție, veți face economii la bugetul propriu. Iar dacă luăm în calcul și perioada unei crize sanitare, ca cea deja experimentată, ne vom ține departe de aglomerația din magazine mai mult timp.

  • Nu aruncați pâinea uscată: dacă este feliată, o veți putea transforma ușor în pesmet, trecând-o prin mașina de tocat sau în chopper
  • Dacă pâine este puțin uscată, este numai bună pentru frigănele cu ou sau pentru o budincă
  • Feliile de pâine uscată pot fi umezite ușor și puse în prăjitorul de pâine, unde vor deveni din nou apetisante
  • Pâinea uscată întreagă se scufundă pentru câteva momente în apă, apoi se pune la cuptor și va redeveni moale și pufoasă
  • În funcție de cât de mult știți că se consumă, puteți congela din capul locului feliile de pâine, care își vor reveni la timp pentru micul dejun în prăjitorul de pâine sau 5 minute la cuptor
  • Dacă nu ați folosit toată pasta de tomate, porționați-o cu lingura de înghețată și puneți la congelator în folie de plastic, pentru că poate fi ușor folosit și așa
  • Nu scurgeți lichidul în care sunt conservate alimentele; dacă nu ați folosit tot conținutul unei conserve metalice, mutați totul în vase închise ermetic și acoperiți cu lichidul în care au fost ținute
  • Până la următoarea folosire a brânzei, puneți-o în saramură (apă cu sare), unde se păstrează până la câteva luni
  • Feta sau telemeaua cuburi pot fi păstrate în ulei de măsline cu condimente 
  • Dacă luați porții mai mari de carne crudă decât mâncați, congelați carnea pe care nu ați gătit-o, iar la un moment dat scoateți toate bucățile rămase în congelator pentru un gulaș extrem
  • Oasele rămase, împreună cu toate legumele uitate prin frigider, pot deveni stock de supă pentru sosuri sau rizoto
  • Resturile de la friptura de astăzi pot deveni salata cu pui de mâine sau un sandvici cu felii de vită rece
  • Bananele care vi se par trecute, pot fi folosite la banana bread sau brioșe cu banane
  • Fructele moi rătăcite prin frigider pot deveni mixul vostru special pentru smoothie 
  • Dacă para rămasă nu vă mai face cu ochiul, feliați-o și puneți-o în cuptor, cu sau fără blat, cu brânză cu mucegai rămasă de la cină, și va deveni o nouă stea pe masa voastră
  • Merele ori gutuile pot fi folosite și la sosuri
  • Fructele de vară ușor trecute merg la prăjitură

foto: unsplash.com

Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un
 

pe Facebook


Înscrie-te la newsletterul săptămânal