fbpx

Supă de vită cu găluște

supă de vită cu găluște

Pentru cei mai mulți supa de vită cu găluște e alegerea pentru mesele în familie, de la final de săptămână. E o supă simplă, dar care are nevoie de ceva mai mult timp de fierbere, mai ales dacă nu folosiți oala sub presiune. Cu găluștele de griș e o întreagă discuție, dar dacă aveți emoții, mai ales dacă nu aveți experiență, le puteți fierbe în apă cu puțină sare, strecurate apoi și adăugate în supa finală.

supă de vită cu găluște

Supă de vită cu găluște

5.0 from 2 votes
Course: prânzDifficulty: ușor
Porții

6

servings
Timp preparare

40

minutes
Timp gătire

1

hour 
Timp total

1

hour 

40

minutes

Ingrediente

  • 3 felii de rasol de vită

  • 500 g carne de vită (spată, piept)

  • 1 ceapă potrivită (sau 2 mici)

  • 4 morcovi

  • 2 rădăcini de păstârnac

  • 2 rădăcini de pătrunjel

  • 1 țelină potrivită

  • Pătrunjel verde

  • Boabe de piper

  • Sare

  • Pentru găluște
  • 2 ouă medii

  • 120 g griș, cu granulație mai mare

  • Sare

  • Piper (opțional)

Cum să faceți

  • Am pregătit supa de vită în oala sub presiune* și am câștigat destul de mult timp și, chiar dacă le-am fiert pe toate, împreună, supa nu iese tulbure. Ce aveți de făcut?
  • Puneți cărnurile și legumele tăiate în jumătăți (mai puțin ceapa, care rămâne întreagă) în apă rece, cam 5 l, adăugați 2 lingurițe de sare și vreo 10-15 boabe de piper. Puneți capacul și o lăsați pe foc mare până începe să ”fluiere”, moment în care reduceți intensitatea focului. Mai lăsați să fiarbă 60 de minute. Stingeți focul și așteptați câteva minute până când deschideți capacul. Scoateți cu o furculiță oasele, bucățile de carne, legumele și le puneți într-un castron. Supa, după ce s-a răcorit puțin, o strecurați printr-o sită fină într-o altă oală.
  • Din legumele fierte, maioneză de casă și câteva murături (gogoșari, castraveți sau chiar gogonele) faceți delicioasa salată de boeuf.
  • Pentru găluștele de griș, spargeți ouăle într-un castronel și le bateți cu un praf de sare și de piper (dacă vă place). Apoi adăugați grișul, lingură cu lingură, amestecând bine după fiecare. Acoperiți castronelul cu o folie și îl lăsați deoparte, 10-15 minute, timp în care compoziția de găluște se va îngroșa, va arăta ca o smântână groasă. În acest timp, puneți pe foc supa strecurată, dar fără s-o fierbeți în clocote.
  • Înmuiați o linguriță în apă (să aveți la îndemână un pahar cu apă călduță în care, din când în când, mai băgați lingurița) și luați din compoziția de griș. Țineți cont că în timpul fierberii găluștele își măresc volumul de până la 3-4 ori! Puneți găluștele în supa fierbinte. După ce ați terminat toată compoziția, stropiți găluștele cu apă rece. Lăsați să fiarbă 5-6 minute, apoi le întoarceți și mai lăsați să fiarbă tot atâtea minute. Stingeți focul și acoperiți oala cu capacul potrivit. Verdeața tocată fin se adaugă direct în farfurie, în momentul servirii.

Sfaturi

  • *Dacă nu aveți oală sub presiune, puneți întâi carnea la fiert într-o oală cu suficient de multă apă în care ați adăugat și o lingură de sare. Luați spuma ori de câte ori se formează, apoi adăugați legumele întregi sau tăiate în jumătăți, boabe de piper. Acoperiți și lăsați să fiarbă pe foc potrivit până când carnea devine moale și ușor de străpuns cu furculița. La final, strecurați supa într-o altă oală.
Tags: