Pentru cei mai mulți supa de vită cu găluște e alegerea pentru mesele în familie, de la final de săptămână. E o supă simplă, dar care are nevoie de ceva mai mult timp de fierbere, mai ales dacă nu folosiți oala sub presiune. Cu găluștele de griș e o întreagă discuție, dar dacă aveți emoții, mai ales dacă nu aveți experiență, le puteți fierbe în apă cu puțină sare, strecurate apoi și adăugate în supa finală.
Supă de vită cu găluște
Porții
6
servingsTimp preparare
40
minutesTimp gătire
1
hourTimp total
1
hour40
minutesIngrediente
3 felii de rasol de vită
500 g carne de vită (spată, piept)
1 ceapă potrivită (sau 2 mici)
4 morcovi
2 rădăcini de păstârnac
2 rădăcini de pătrunjel
1 țelină potrivită
Pătrunjel verde
Boabe de piper
Sare
- Pentru găluște
2 ouă medii
120 g griș, cu granulație mai mare
Sare
Piper (opțional)
Cum să faceți
- Am pregătit supa de vită în oala sub presiune* și am câștigat destul de mult timp și, chiar dacă le-am fiert pe toate, împreună, supa nu iese tulbure. Ce aveți de făcut?
- Puneți cărnurile și legumele tăiate în jumătăți (mai puțin ceapa, care rămâne întreagă) în apă rece, cam 5 l, adăugați 2 lingurițe de sare și vreo 10-15 boabe de piper. Puneți capacul și o lăsați pe foc mare până începe să ”fluiere”, moment în care reduceți intensitatea focului. Mai lăsați să fiarbă 60 de minute. Stingeți focul și așteptați câteva minute până când deschideți capacul. Scoateți cu o furculiță oasele, bucățile de carne, legumele și le puneți într-un castron. Supa, după ce s-a răcorit puțin, o strecurați printr-o sită fină într-o altă oală.
- Din legumele fierte, maioneză de casă și câteva murături (gogoșari, castraveți sau chiar gogonele) faceți delicioasa salată de boeuf.
- Pentru găluștele de griș, spargeți ouăle într-un castronel și le bateți cu un praf de sare și de piper (dacă vă place). Apoi adăugați grișul, lingură cu lingură, amestecând bine după fiecare. Acoperiți castronelul cu o folie și îl lăsați deoparte, 10-15 minute, timp în care compoziția de găluște se va îngroșa, va arăta ca o smântână groasă. În acest timp, puneți pe foc supa strecurată, dar fără s-o fierbeți în clocote.
- Înmuiați o linguriță în apă (să aveți la îndemână un pahar cu apă călduță în care, din când în când, mai băgați lingurița) și luați din compoziția de griș. Țineți cont că în timpul fierberii găluștele își măresc volumul de până la 3-4 ori! Puneți găluștele în supa fierbinte. După ce ați terminat toată compoziția, stropiți găluștele cu apă rece. Lăsați să fiarbă 5-6 minute, apoi le întoarceți și mai lăsați să fiarbă tot atâtea minute. Stingeți focul și acoperiți oala cu capacul potrivit. Verdeața tocată fin se adaugă direct în farfurie, în momentul servirii.
Sfaturi
- *Dacă nu aveți oală sub presiune, puneți întâi carnea la fiert într-o oală cu suficient de multă apă în care ați adăugat și o lingură de sare. Luați spuma ori de câte ori se formează, apoi adăugați legumele întregi sau tăiate în jumătăți, boabe de piper. Acoperiți și lăsați să fiarbă pe foc potrivit până când carnea devine moale și ușor de străpuns cu furculița. La final, strecurați supa într-o altă oală.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete