fbpx

Cartofi fără secrete

Copt, fiert sau prăjit, cartoful este una dintre cele mai folosite legume. Și nu doar la noi, ci în întreaga lume. Dacă până în urmă cu câțiva ani puteam alege doar între cartofii albi și roșii, acum opțiunile sunt mult mai variate. Cartofi dulci, cartofi mov, cartofi pentru salată sunt doar câteva dintre sortimentele pe care le vedem în orice supermarket. Și cum și noi îndrăgim cartofii, am aflat și câteva dintre secretele lor!

Fie că-l preferăm ca ingredient principal într-un fel de mâncare – ciorbă, tocăniță, salată, fie ca garnitură – cine ar putea refuza o porție de piure cremos?, cartofii se află mai mereu pe lista noastră de cumpărături. Albi, roșii, mov, dulci, cu textură fermă sau sfărâmicioasă, fiecare dintre aceste soiuri de cartofi are o anumită particularitate. Iar gustul cartofilor devine și mai intens dacă este gătit corect, tocmai în funcție de aceste caracteristici. Așadar, să-i luăm pe rând:

Cartofii albi

Cei mai mulți dintre noi am învățat de la cei cu mai multă experiență sau cu ani în spate că acești cartofi sunt perfecți pentru fiert sau copt. Fie în supe/ciorbe, fie în mâncăruri sau în salate ori piureuri sau la cuptor. Și așa și este. Acest soi de cartofi are un conținut mai redus de zahăr, deci este mai puțin dulce, iar prin fierbere miezul devine cremos. 

Încercați și:

Cartofii roșii

Despre aceștia știam că sunt soiul potrivit pentru a face cei mai buni cartofi prăjiți. Au gustul dulceag și își păstrează textura. Altfel spus, dacă vă place textura mai fermă, îi puteți folosi în supe/ciorbe, tocănițe și în salate. 

Încercați și:

Cartofii dulci

Originile acestui tip de cartof se află la mii de kilometri de țara noastră, tocmai în America. De foarte puțin timp au apărut și la noi culturi de cartofi dulce, la Dăbuleni din ce am aflat, așa că dacă alegeți să-i cumpărați, să nu fiți mirați dacă veți regăsi România ca țară de proveniență. Pentru că i-am încercat în mai multe rețete, vă spunem că au un gust moderat de dulce (se aseamănă cu dovleacul plăcintar) și o textură untoasă și catifelată. Și, ce ni s-a părut interesant, este că indiferent de metoda de preparare, își păstrează textura umedă, nu se usucă! Sunt perfecți în salate, în piureuri, pentru prăjit, copți în cuptor sau pe grătar. Și în desertuuuuuuuri! 

Încercați și:

Cartofii mov

Dacă pentru noi ar putea părea un ingredient excentric, este bine să știți că acest soi de cartof se cultivă de mai bine de 6.000 de ani în Peru și Bolivia, fiind o sursă importantă de hrană pentru populația incașă. În funcție de zona și de compoziția pământului în care a crescut, gustul cartofului mov poate fi puțin dulceag sau dulce (mai ales cei din zona Americii de Nord). Textura este tare și rămâne umedă după gătirea prin coacere (de preferat, în coajă), singura recomandată.

Alegeri istețe

Cartoful conține, printre alte vitamine și minerale, și o cantitate de amidon. În funcție de soiul cartofului, conținutul de amidon poate fi mai mare, mediu sau redus.

  • Cei mai bogați în amidon sunt cartofii cu coaja maro-roșcată, cu formă alungită, lunguiață. Sunt ideali pentru copt, dar și pentru piureuri.
  • Cartofii cu conținut mediu de amidon sunt cei cu coaja galbenă și cu forma rotundă. Este cel mai comun soi și puteți să-i folosiți la orice fel de mâncare. 
  • Cartofii cu conținut redus de amidon își păstrează forma în procesul de gătire. Sunt cei cu coajă roșie/roz, cartofii noi și cartofii mov. Sunt o alegere bună pentru salate sau tocane.

Foto: pixabay.com