fbpx

Casata sau Cassata, o poveste din Bucureștiul vechi

  • Home
  • Rețete
  • Casata sau Cassata, o poveste din Bucureștiul vechi

Blocul Casata, din Romană, așa cum unii îl mai știu și astăzi, nu mai este așa cum era în interbelic, atunci când a fost ridicat. În dimineața zilei de 5 martie 1977, după cutremur, nu mai era decât un morman de moloz și fiare contorsionate. Și amintirea lui Toma Caragiu și a multor altor victime ce au fost surprinse sub aceleași dărâmături. Clădirea a fost reconstruită în perioada imediat următoare şi, o vreme, la parter a fost tot cofetărie. Ulterior, în spaţiul de la parterul clădirii au fost amenajate alte magazine, dar povestea Casatei a supraviețuit, cumva, timpului. 

Cofetăria era celebră pentru specialităţile ei: profiterol, Coupe Jaques şi … Casata.

Se pare, chiar, că aici găseai cel mai bun profiterol din București, mai ales în anii 70 când nu multe bunătăți mai supraviețuiseră regimului, deși erau celebrii ani ai ”deschiderii”. Micile gogoși din pâte à choux, cum este și cel de ecler, umplute cu cremă de vanilie, erau servite cu înghețată și/sau frișcă și stropite cu sos de ciocolată. Nu erau servite în cupe de cristal, nu mai era vremea lor, ci în cupe de inox. Cam ca toate înghețatele din cofetăriile bune ale vremii.

Coupe Jaques este o altă nebunie rămasă din vechile rețete ale Bucureștiului franțuzit și interbelic, cu salată de fructe, înghețată ori șerbet de fructe, frișcă și sirop de ciocolată deasupra. 

Dar ce era Cassata (în original) de la Casata? 

Era o înghețată din trei straturi, în trei culori, moștenitoare a unei înghețate de origină napoletană. De obicei, la cofetăria bucureșteană cele trei straturi erau vanilie, fistic și cacao. Dar putea fi și unul dintre straturi roz, ”de fructe”.  

Pe blogul său, Stelian Tănase povestește că la începutul anilor 70, la Casata ”…clasele sociale se vedeau cu ochiul liber. Diferența dintre odraslele nomenklaturii și restul lumii era mare. Întâi de la haine, apoi de la haită! Ei aveau haine de ultima modă aduse din Occidentul putrefact. Aveau aerul acela inconfundabil de copii crescuți Cartierul Primăverii. Ceilalți eram îmbrăcați din rafturile magazinelor de stat. Ce teniși purtau ei și ce teniși purtam noi – chinezești, eventual albiți cu creta. Ce blugi aveau ei – Levi Strauss și Levis și ce blugi purtam noi!? Polonezi sau est-germani.” Iar ”casata era OK pentru acea vreme, 3 lei”, spre deosebire de profiterol care era 11 lei!, mai amintește autorul.

Cam ăsta era meniul casei: profiterol, casata și frappe.

Cassata în restul lumii, scrisă exact așa, derivă, potrivit istoricului alimentar Clifford A. Wright, din cuvântul arab qua’sat, adică un bol larg rotund, cu bază plată. Cassata era, în trecut, un fel de cheesecake sicilian, un blat de sponge cake (un pandișpan) cu ricotta și fructe confiate, devenită incredibil de populară în Italia. Era un desert pregătit de evrei în timpul Purim și de creștini în perioada Paștelui. 

Cassatella di sant’Agata– numită colocvial Minni di Vergini, adică „sânii fecioarelor” este o mini-cassata, pentru o singură porție, îmbrăcată în marțipan de culoare vernil, cu o cireașă confiată deasupra. Este replica unui sân, după cum îi spune și numele, cu aluzie la tortura la care a fost supusă Sfânta Agata, martir catolic.

La un moment dat, în istorie, sicilienii întreprinzători au venit cu o versiune în care au înlocuit ricotta cu gelato (înghețată) și s-a născut Cassata modernă care a ajuns până la noi dar și peste Ocean, în Statele Unite ale Americii. Așadar, da, sunt mari șanse ca acea casata de la cofetăria Casata din București să fi fost rudă apropiată cu cassata napoletană. Nu de alta, dar sub aceeași denumire și cu aproximativ aceeași structură a înghețatei, o găsim și în Marea Britanie și în India!

Surse documentare:

https://www.agerpres.ro/documentare/2022/03/02/cutremur-1977-cladiri-importante-din-bucuresti-distruse-in-urma-seismului-din-4-martie–875703
https://www.romaniatv.net/amintiri-dulci-de-odinioara-cofetariile-din-bucurestiul-vechi-galerie-foto_47312.html
https://www.stelian-tanase.ro/cofetaria-casata/
https://bucurestiivechisinoi.ro/2011/02/4-martie-1977-pe-magheru-2/
https://www.facebook.com/BucurestiulSecret/posts/1499134853555921/
https://en.wikipedia.org/wiki/Cassata
https://en.wikipedia.org/wiki/Neapolitan_ice_cream