Fiecare familie are propriul tort aniversar favorit, poate unul diferit de Revelion sau de marile sărbători de peste an, poate încercați și ceva nou… dar dacă ar fi să ne gândim ce tort ne-ar reprezenta ca regiune sau ca țară, pe care l-ați alege?
Pentru pasionații de mâncare, o vacanță ori un city break sau chiar o călătorie de afaceri are totdeauna de-a face și cu gastronomia locală. Probabil că știm deja, în mare, destul de multe despre mâncărurile tradiționale de prin locurile pe care le-am vizitat și iubitorii de dulciuri au încercat și deserturile specifice.
Dar dacă ar fi să ne gândim la un tort festiv, nu o prăjitură, reprezentativ pentru o zonă sau o țară, oare care ar fi? Și cu care ne-am identifica noi mai mult?
Haideți să încercăm să aflăm împreună cu ce se laudă Europa.
Bulgaria are Garash, un tort decadent alcătuit din cinci straturi de pandişpan delicat cu nucă și ciocolată neagră, învelite apoi în glazură de ciocolată sau un ganache, decorat cu nucă, nucă de cocos deshidratată, migdale feliate sau ornamente de ciocolată. Tortul este creaţia unui cofetar austro-ungar, Kosta Garash, în 1885, pe când lucra la un hotel luxos din Ruse.
Ungaria ne aduce celebrul Doboş, prezentat de cofetarul maghiar József C. Dobos la Expoziția Generală Națională de la Budapesta în 1885. Dar mai are şi Tortul Esterházy, numit după un membru al dinastiei, prințul Paul al III-lea Anton Esterházy de Galántha, cunoscut gurmand. Este un tort din straturi de bezea de migdale și o cremă de vanilie, acoperit cu o glazură de fondant alb și decorat cu ciocolată, fie cu un model de pânză de păianjen, fie marmorat.
Rusia are un Tort Regal, cum altfel, având în vedere îndelungata tradiţie ţarisă. Se cheamă Korolevskiy şi este realmente impresionant. Înalt și elegant, din mai multe straturi de pandişpan şi cremă de smântână și lapte condensat, cireșe, nuci, mac și fulgi de ciocolată.
Austria este aproape sinonimă cu Sacher-torte, un pandișpan de ciocolată clasic, acoperit cu un strat subţire de gem de caise și învelit în glazură de ciocolată. A fost inventat în 1832 de Franz Sacher, un patiser al prințului Clemens Lothar Wensel Metternich, cancelarul de stat al Austriei la acea vreme.
Germania şi Pădurea Neagră sunt renumite şi pentru Schwarzwälder Kirschtorte, pe româneşte tort cu cireşe şi lichior de cireşe. Tortul are două straturi de pandişpan de ciocolată şi două de frişcă, decorat cu frișcă, așchii de ciocolată și cireșe.
Franța nu are un singur tort, de altfel firesc, dar între cele mai cunoscute sunt Frasier, Charlotte Russe şi Dacquoise. Tortul Fraisier este un clasic, cu căpşuni, pandişpan, pastă de migdale și cremă mousseline. Despre Charlotte Russe am mai vorbit, dar şi Dacquoise merită atenţie: crocant şi cremos totodată, este făcut în mod tradițional cu straturi de bezea de migdale sau alune şi frișcă. Se crede că își are originea în secolul al XVII-lea, când a fost inventată ca desert de lux pentru curtea Franţei.
Italia este atât de diferită de la nord la sud, încât este imposibil aibă un tort comun tuturor. Găsim în Insula Capri Torta Caprese, o prăjitură de ciocolată neagră făcută fără făină, ornat cu căpșuni sau zmeură. Este parte a multor celebrări şi sărbători ale italienilor.
Marea Britanie se remarcă, şi de această dată, prin familia regală. Victoria sponge cake este un pandişpan cu gem de fructe (și uneori, frișcă), inventat de bucătarii Reginei Victoria în secolul al XIX-lea şi era una dintre vedetele principale la petrecerile cu ceai ale Majestăţii sale.
Aveți nevoie de:
- Pentru blaturi: 200 g zahăr tos, 200 g unt moale, 4 ouă bătute, 200 g făină, 10 g praf de copt, 2 linguri de lapte
- Pentru cremă: 100 g unt moale, 140 g zahăr pudră cernut, extract/esență de vanilie, 5-6 căpșuni, 3-4 linguri de dulceață/gem de căpșuni
- Zahăr pudră, pentru a decora
Cum îl pregătiți:
- Încălziți cuptorul la 190 C și ungeți cu unt două forme rotunde de 20 cm diametru și le tapetați cu hârtie de copt (sau le pudrați cu făină).
- Pentru blaturi, bateți zahărul cu untul, apoi încorporați ouăle, făina amestecată cu praf de copt și, la final, 2 linguri lapte până când obțineți un aluat moale, ca o smântână groasă.
- Împărțiți amestecul în formele pregătite și le dați la copt aproximativ 20 de minute sau până când scobitoarea-test iese curată din compoziție. Scoateți blaturile pe un grătar și le lăsați să se răcească.
- Pentru a face umplutura, bateți spumă untul, apoi adăugați treptat zahărul pudră cernut și o picătură de extract de vanilie.
- Întindeți gemul de căpșuni pe primul blat, așezați și câteva felii de fructe proaspete, acoperiți cu crema de unt și așezați deasupra al doilea blat. Pudrați cu puțin zahăr înainte de a tăia tortul.
Suedia sărbătoreşte cu grön tårta (tort verde), numit aşa datorită decorului său tipic de marțipan de culoare verde. Este un tort în straturi de pandişpan cu cremă de unt cu aromă de vanilie, acoperite cu un strat gros de frișcă și marțipan.
O scurtă concluzie ne arată că preferinţele europenilor în ce priveşte torturile se îndreaptă spre blaturile de pandişpan cu sau fără ciocolată, cu cremă de unt sau cremă de vanilie, ganache şi frişcă.
Voi ce tort preferaţi? Şi cu ce credeţi că ar trebui să se mândrească România de sărbători?
Surse documentare:
https://bnr.bg/en/post/101599370/garash-cake-from-ruse-among-highest-rated-desserts-by-tasteatlas
https://culture.pl/en/work/polish-food-101-sekacz
https://welovebudapest.com/en/toplist/10-classic-cakes-essential-to-hungarian-gastronomy
https://natashaskitchen.com/aunt-annas-walnut-poppy-seed-cake-korolevsky-cake-recipe/
https://www.sacher.com/en/original-sacher-torte/recipe/
https://www.quick-german-recipes.com/german-cake-recipes.html#GermanTortes
https://www.frenchlearner.com/articles/french-cakes/