fbpx

Condimente pentru carnea de porc

La nivel de aromă, carnea de porc se situează între cea de vită, mai puternic aromată în mod natural, și cea de pasăre, de altfel destul de fadă. 

Pentru a-i scoate și mai mult în evidență aromele naturale, mai ales dacă vorbim despre o carne provenită de la un animal crescut în gospodărie, în mod tradițional, ar fi bine să acordăm un pic de atenție și condimentelor pe care le folosim.

 • După sare și piper, usturoiul ne vine în minte în mod natural când enumerăm condimentele esențiale, iar la porc se potrivește perfect, la cotlet sau la salamuri ori cârnați proaspeți.
 • Sosurile de ceapă și feliile de ceapă așezate lângă friptura de porc în tavă sunt la fel de potrivite, recomandate chiar. Gustul dulceag al cepei caramelizate este exact ce aveți nevoie pentru coaste la cuptor, de exemplu.
 • Boiaua dulce și cea picantă, sunt, bineînțeles, în fruntea listei pentru combinații de condimente pentru carnea de porc.
 • Salvia și carnea de porc sunt o pereche foarte bună. Aroma caldă, de pământ reavăn, contrastează cu aroma mai dulce și mai moale a cărnii de porc. Și în combinația de carne de porc și cartofi își găsește foarte bine locul. 
 • Cimbrul este și el o alegere potrivită pentru carnea de porc, mai ales dacă ne gândim la carne tocată. Este adesea folosit în bucătăria italiană și franceză, iar aroma sa ușor mentolată dă o notă aparte combinației. Și doar obișnuim să-l adăugăm și în carnea de sarmale, așa-i?
 • Gustul ușor afumat și destul de neobișnuit în bucătăria locală al chimionul este, însă, o combinație reușită pentru carnea de porc. Mai ales dacă intenționați să pregătiți carne de porc cu dulceață de ardei iute (coaste la cuptor!) ori de ceapă sau cu chutney.
 • Frunzele de dafin, cu aroma lor subtilă de eucalipt, sunt de nelipsite în sosurile pentru carnea de porc, fripturi sau tocănițe, unde au timp să-și elibereze aroma.
 • Boabele de ienupăr sunt o combinație de dulce cu iute, cu o notă puternică de pin și se potrivesc dulceții cărnii de porc. În sosurile pentru cotlete de porc sau șunci își găsesc un loc foarte bun. Chiar și la sosul pentru friptură de porc la cuptor, dar depinde și de gustul fiecăruia.
 • Ghimbirul este alegerea unei mari părți din Asia pentru a-l combina și cu carnea de porc. Este picant și se potrivește sosurilor, pentru coaste de porc sau mușchiuleț ori cotlet.
 • Scorțișoara pare o alegere rară pentru carnea de porc, dar dacă aveți în minte o rețetă de mușchiuleț de porc cu mere, o să vă bucurați de aroma dulce-picantă a acesteia. 
 • Și dacă tot am pomenit de condimente care mai mult amintesc de sărbători decât de friptura de porc, să știți că aici putem include și ienibaharul. La fel ca scorțișoara, scoate în evidență dulceața naturală a cărnii de porc.

Surse documentare:
https://rawspicebar.com/blogs/spices-101/best-spices-for-pork
https://www.thekitchenherbs.com/what-herbs-go-with-pork/
https://sundaysuppermovement.com/pork-seasoning