fbpx

Cum se congelează/decongelează corect carnea tocată

  • Home
  • Utile
  • Cum se congelează/decongelează corect carnea tocată
carne tocată

Carnea tocată este un ingredient des folosit în bucătăria românească pentru că este foarte practică, are un cost redus și o putem pregăti în fel și chip: de la sosuri bogate pentru paste, la umpluturi pentru ardei grași sau în combinații aromate pentru chiftele ori pârjoale.

Carnea tocată proaspătă trebuie să aibă culoarea roz (sau mai roșiatică dacă este de vită), să aibă miros plăcut și să nu fie lipicioasă la atingere. Iar dacă ați cumpărat o cantitate mai mare de carne tocată, iată câteva trucuri despre congelarea/decongelarea acesteia:

  • Dacă vreți să congelați o cantitate mai mare de carne tocată, vă recomandăm să o împărțiti în porții de câte 500 g și abia apoi să le puneți în pungi și să le băgați la congelator.
  • Nu adunați carnea într-un ”bulgăre”; se va congela/decongela mult mai greu (mai ales partea din mijloc). Puteți face pachetele mai plate și vă va fi mai ușor să le dezghețati.
  • Sigilați bine punga, având grijă să scoateți aerul, și apoi dați la congelator. Cu cât stratul de carne e mai subțire, cu atât va îngheța mai repede. 
  • Dacă vă grăbiți să decongelați carnea, o metodă sigură pentru sănătatea dumneavoastră este cea în care folosiți cuptorul cu microunde, pe programul special de decongelare. Sau în cuptorul electric, dacă are această funcție specială, de decongelare.
  • O a doua metodă de dezghețare a cărnii este mutarea ei în frigider, de preferat pe raftul cel mai de jos, la temperatură constantă. 
  • După decongelare, prin oricare dintre cele două metode recomandate, este bine să gătiți carnea într-un timp scurt.
  • Lăsarea cărnii spre decongelare la temperatura camerei sau scufundarea ei în apă fierbinte nu se recomandă. Și aceasta pentru că mijlocul cărnii se va dezgheta mai greu, într-un timp mai îndelungat, în timp ce suprafața exterioară a cărnii devine mediu propice pentru dezvoltarea germenilor.
  • Nu se recomandă recongelarea cărnii care a fost dezghețată!

Iată câteva idei de preparate pe care le puteți găti cu carne tocată:

Foto: pixabay.com