fbpx

Gătim italienește, gătim cu oregano

  • Home
  • Utile
  • Gătim italienește, gătim cu oregano

Oregano conferă bucătăriei mediteraneene un gust specific, aromat, înțepător și ușor picant. Până și numele ne duce cu gândul la bucătăria italiană, dar denumirea vine din greacă și înseamnă „bucuria muntelui”. 

Frunzele de oregano se găsesc proaspete sau uscate, cel mai simplu ar fi să cumpărați o plăntuță pe care să o îngrijiți singuri în bucătărie. Dacă devine prea bogată, îi puteți usca frunzele, dar la întuneric, nu în plin soare. Când înflorește, planta are flori roz sau violet, care sunt și ele comestibile. 

Dacă vreți să îi asemuiți aroma cu ceva, cel mai tare se apropie de măghiran. Pe care îl cunoaștem, dar nu prea știm la ce să-l folosim. Ca să rezolve problema, italienii au dezvoltat o specie aparte de oregano combinat cu măghiran. 

În timp ce majoritatea ierburilor aromatice tind să-și piardă mult din aromă atunci când sunt uscate, oregano este una dintre rarele excepții. Gustul plantei proaspete față de cea uscată nu este mult diferit, așa că alegerea între cele două se reduce de obicei la aspect, aromă și comoditate. Oregano uscat se găsește peste tot în raionul de condimente.

Având în vedere aroma sa înțepătoare, oregano uscat este folosit mai frecvent în timpul procesului de gătit, iar proaspăt este în general folosit la decor sau adăugat la sfârșitul gătitului.

Oregano poate fi combinat cu succes și cu alte arome:

  • Mix mediterranean: oregano, busuioc, salvie și cimbru, la care se adaugă sare și piper și boia, mai ales pentru culoare. Este recomandat pentru rețete cu pui.
  • Alte combinații includ usturoiul, busuiocul, ceapa și cimbru, pe lângă oregano.
  • Unele dintre cele mai comune utilizări sunt rețetele cu roșii: pizza și sosul de paste, dar și mâncăruri pe bază de ulei de măsline.
  • Oregano este de obicei combinat cu ulei de măsline pentru a crea ulei aromat, vinegrete italiene și marinate pentru mâncăruri de miel, pui și carne de vită.
  • Frunzele proaspete sunt numai bune de adăugat, dar cu moderație, la sfârșitul gătitului, în special la vinete, dovlecei și conopidă.
  • Indiferent dacă gătiți cu oregano uscat sau proaspăt, cel mai bine este să rupeți frunzele cu mâna sau să le tocați, pentru a elibera uleiurile esențiale aromate conținute în interior.

Rețetele noastre favorite cu oregano