Cu siguranță nu suntem la fel de pasionați de porumb ca americanii, dar beneficiile acestuia pentru organism ar trebui să ne facă să îi acordăm o mai mare importanță. În plus, sunt destule rețete în care ne e util, boabe sau sub formă de fulgi ori făină.
Sigur că mulți știm gustul mămăligii cu lapte ori a prăjiturii cu mălai, dar unii dintre noi știm și gustul de boabe de porumb fiert, îndulcit cu zahăr… un desert al unei copilării în care tăvile de prăjituri sau tortul se pregăteau mai ales de sărbători. Orezul cu lapte și cacao, grisul cu lapte și dulceață ori porumbul cu zahăr erau dulciuri comune unei săptămâni obișnuite, iar ciocolata aproape inexistentă, iar prăjiturile la cofetărie, la ocazii speciale.
Deoarece porumbul este în mod natural fără gluten, este o alegere bună pentru a înlocui grâul și derivatele lui. De asemenea, este plin de vitamine, minerale și antioxidanți.
Din punct de vedere nutrițional, un știulete mare de porumb, aproximativ 160 g de boabe de porumb (o porție), au aproximativ
- 150 calorii
- 40 g carbohidrați
- 0 colesterol
- 4 g fibre
- 5 g proteine
- 5 mg sodiu
- 9 g zahăr
De reținut, însă, că majoritatea carbohidraților din porumb provin din amidon, care poate crește rapid glicemia, în funcție de cât de mult mâncați. Cu toate acestea, cantitatea mare de fibre pe care o conține poate ajuta echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
În ce privește ajutorul dat sănătății, sunt studii care arată că sprijină sistemul digestiv, vederea și inima, pentru că nu are colesterol.
Deși porumbul este foarte ușor de gătit acasă, ar fi bine să fim atenți la cât este de uscat. Porumbul proaspăt, cu bobul zemos, la început de sezon, poate fi gătit la jar, pe grătar, fiert sau chiar la cuptor. Sigur, depinde foarte mult și de soiul de porumb folosit, așadar atenție de unde îl cumpărați, să nu fie porumb furajer.
Dar la fel de bine puteți cumpăra porumbul din supermarket gata fiert, ambalat în vid sau la conservă ori congelat rapid, are aceleași proprietăți. Totul e să nu vină și cu un adaos de zahăr.
Idei pentru a include porumb în meniuri:
- Baby corn (mici știuleți de porumb care nu au ajuns la maturitate) fierți sau la abur, pentru salate sau garnituri
- Boabe de porumb peste salată cu roșii, busuioc și fasole neagră
- Salată de ton cu porumb
- Orez cu porumb și ou
- În combinație cu carne de pui și brânză rasă într-o tortilla pentru quesadilla
- Supă-cremă de porumb
- Porumb, mazăre și morcovi dulci, garnitură de vară pentru carne la grătar
- Brioșe sărate cu porumb și legume de mic dejun
- Făină de porumb pentru biscuiți sau turte fără gluten
- Fulgi de porumb pentru paneuri de pui sau aripioare în crustă
Surse documentare:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-corn
https://www.healthline.com/nutrition/is-corn-good-for-you