fbpx

Cum se conservă plantele aromatice

  • Home
  • Utile
  • Cum se conservă plantele aromatice

Aromele mediteraneene sunt între cele mai cunoscute atunci când vorbim despre plantele aromatice. Și putem să le conservăm în propria bucătărie, nu e obligatoriu să le cumpărăm de la magazin în recipiente speciale. Dar indiferent despre ce aromatice vorbim, dacă sunt uscate, trebuie neapărat păstrate la loc uscat și fără lumină!

Plantele aromatice sunt un adaos minunat la orice bucătărie, iar conservarea lor permite păstrarea aromei pe parcursul întregului an. 

Am căutat să aflăm care este metoda ideală de conservare pentru fiecare aromă în parte, astfel încât să ne bucurăm de maximul pe care acestea ni-l pot oferi. Despre proprietățile acestora am povestit aici, acum să aflăm și cum să le conservăm, pentru că nu sunt doar aromatice, sunt și medicinale!

Plante aromatice comune

Metode de Conservare

1. Uscarea este una dintre cele mai simple metode de conservare și funcționează bine pentru majoritatea plantelor aromatice.

Cum: spălați plantele și tamponați-le cu hârtie de bucătărie pentru a scăpa de excesul de apă. Legați tulpinile în buchețele mici și atârnați-le cu susul în jos într-un loc întunecos și bine ventilat. Alternativ, puteți folosi un uscător de alimente.

Plante potrivite: Cimbru, rozmarin, oregano, mentă.

2. Congelarea păstrează aroma proaspătă a plantelor.

Cum: spălați și uscați bine frunzele. Puteți congela plantele întregi pe o tavă înainte de a le transfera într-un recipient etanș sau le puteți toca și pune în tăvițe de gheață cu apă sau ulei de măsline.

Plante potrivite: Busuioc, pătrunjel, mărar, coriandru

3. Conservarea în sare (sau zahăr) este ideală pentru plantele care se folosesc în marinade sau deserturi.

Cum: alternați straturi de plante aromatice și sare (sau zahăr) într-un borcan. Sarea sau zahărul vor absorbi umezeala și vor conserva aroma.

Plante potrivite: Cimbru, pătrunjel, rozmarin, lavandă (pentru zahăr).

4. Conservarea în oțet este de asemenea potrivită pentru plantele aromatice folosite la ciorbe.

Cum: Spălați bine plantele aromatice pentru a îndepărta praful sau impuritățile. Uscați-le cu grijă folosind un prosop de hârtie sau lăsați-le să se usuce la aer pe un șervețel curat. Întregi sau tocate, în funcție de cum plănuiți să le folosiți, așezați aromaticele în borcănele potrivite, adăugați (opțional) usturoi (ajută la conservare), boabe de piper și ardei iute, apoi turnați deasupra oțet alb de mere (cu miere, dacă preferați) și lăsați la macerat. Folosiți aproximativ 1 cană de plante aromatice proaspete pentru fiecare 2 căni de oțet.

Plante potrivite: tarhon, leuștean, pătrunjel.

5. Oțeturile aromatizate sunt excelente pentru salate și marinade

Cum: Puneți frunzele de plante aromatice în sticle cu oțet alb cu miere sau de mere și lăsați-le la infuzat timp de câteva săptămâni.

Plante potrivite: Tarhon, rozmarin, cimbru.

6. Uleiurile aromatizate sunt perfecte pentru gătit și salate.

Cum: Adăugați plantele aromatice în sticle de ulei de măsline sau alt ulei de bază. Lăsați-le să se infuzeze timp de câteva săptămâni într-un loc răcoros și întunecat.

Plante potrivite: Busuioc, rozmarin, usturoi, oregano.

7. Unt cu plante aromatice. Este o altă metodă de a conserva toate aromele și o scurtătură numai bună în bucătărie.

Cum: Amestecați untul cu ierburile foarte fin tocate și, în funcție de rețetă, cu usturoiul dat pe răzătoare sau cu zeama de lime/lămâie. Apoi răsturnați amestecul pe folie alimentară sau pe o hârtie de copt și dați-i formă de sul. Păstrați untul aromat cu ierburi la frigider.

Plante potrivite: pătrunjel, busuioc, salvie, mentă, tarhon, chives.

8. Pastă din plante aromatice este o metodă rapidă de a păstra aromele pentru utilizare imediată.

Cum: mărunțiți plantele aromatice într-un blender cu puțin ulei de măsline până se formează o pastă. Puneți pasta în borcane mici și păstrează-le la frigider.

Plante potrivite: Busuioc (pentru pesto), pătrunjel, coriandru, leurdă

Fiecare metodă are avantajele sale și poate fi aleasă în funcție de tipul de plantă și de modul în care planificați să le folosiți. Sigur că pentru ceaiuri este potrivită uscarea, dar în bucătărie s-ar putea să avem nevoie și de celelalte variante. Iar dacă vreți să știți mai multe despre cum se combină plantele aromatice cu diverse alimente, găsiți toate informațiile aici.