fbpx

E greu să te oprești din mâncat când ai ceva gustos în față

  • Home
  • Cum le place
  • E greu să te oprești din mâncat când ai ceva gustos în față

după o carieră cu mulți ani de presă de lifestyle, care m-a făcut să înțeleg că, dincolo de zâmbete și sclipici, trăim într-o societate plină de dezechilibre și afectată de fake news, m-am hotărât să-mi reiau dreptul de practică medicală și specializarea de medic igienist, iar apoi să devin master în Nutriție și Siguranță Alimentară

Laura Davidescu, medic specialist în Igienă, master în Nutriție și Siguranță Alimentară.

O știm pe Laura de mulți ani, să tot fie vreo 20, de când împărțeam holurile și sălile de ședințe dintr-un trust de presă. Și, deși a lucrat mulți ani ca jurnalist, este și absolventă de Medicină și Drept. Dar, așa cum ne-a spus, ”după o carieră cu mulți ani de presă de lifestyle, care m-a făcut să înțeleg că, dincolo de zâmbete și sclipici, trăim într-o societate plină de dezechilibre și afectată de fake news, m-am hotărât să-mi reiau dreptul de practică medicală și specializarea de medic igienist, iar apoi să devin master în Nutriție și Siguranță Alimentară”.

Unde o poți găsi – la Clinica MedicZone, str. Carol Davila nr. 101, București, telefon 021 794 2288.

Gătești zilnic sau pregătești mesele din timp, pentru 2-3 zile?

Gătesc aproape zilnic, pentru că-mi place să am farfurii variate și colorate. Totuși încerc să pregătesc două-trei porții de fiecare dată, ca să am ceva gata pregătit pentru a doua zi la prânz sau pentru o zi următoare. Întotdeauna îmi iau prânzul la pachet dacă sunt la birou, la cabinet sau pe drum; fac asta de mai bine de 10 ani. Practic, nu comand niciodată de mâncare.

Rețete tradiționale sau moderne?

Și, și. Apreciez atât sarmalele mamei (cele mai bune din lume, fără glumă!) sau o ciorbă de lobodă, dar și o salată caldă chinezească sau o quesadilla.

Top 5 mâncăruri preferate

Aici m-ați pus în încurcătură, pentru că îmi plac foarte multe mâncăruri, chiar dacă mă feresc de ele, pentru că știu cât de “îngrășătoare” sunt.

Pun pe primele două locuri salata boeuf (fără mazăre, vă rog, și cu maioneză făcută în casă) și sarmalele. Fiind mâncăruri de sărbătoare, chiar încerc să le mănânc la ocazii. Nu reușesc mereu…

Pe al treilea loc pun biftecul tartar, pe care îl ador, iar mențiunile merg la salata de vinete și la eclere. Sau la tortul de ciocolată. Sau la orice desert cu ciocolată! Dacă mai e loc de o mențiune, adaug sărățelele sau covrigeii.

sărățele cu brânză de burduf

Sărățele cu brânză de burduf

5.0 from 1 vote
Course: gustareDifficulty: ușor

Ingrediente

  • 200 g făină 000

  • 100 g brânză de burduf sau brânză în coajă de brad

  • 100 g iaurt integral

  • 1 ou

  • Pentru uns:
  • 1 ou

Cum să faceți

  • Se frământă un aluat care se ține la rece câteva ore, cel mai bine de pe o zi pe alta.
  • Se întinde aluatul cu făcălețul până la o grosime de 6-8 mm și se decupează liniuțe de aluat cu ajutorul unui cuțit sau al rolei de tăiat pizza.
  • Se pun în tavă, pe hârtie de copt, și se ung cu un al doilea ou, bătut cu furculița, ca pentru omletă.
  • Se presară cu mac, chimen, semințe de mărar și sare de mare (cristale) și se coc 16-20 de minute, la foc mediu.

Dulce, sărat sau iute/picant?

Sărat, fără discuție. Sigur am în ADN-ul meu o secvență din codul genetic al unei capre!

Ce ai găti dintr-un pui întreg?

Pieptul și copanele le-aș prăji la cuptor, cu puțin usturoi și mult vin. În sosul rămas aș coace un cartof-doi… Din aripi și gheare aș face o piftie cu multe legume prin ea, ca să-i dea culoare, iar din spinare, gât, pipotă și inimă aș face o tocăniță. Nimic prea fancy.

Care este uleiul preferat?

Cel de măsline. L-am descoperit destul de târziu, cred că abia la 10 ani după Revoluție am început să-i savurez aroma.

Unt sau ulei la gătit?

Unt ghee* sau ulei de rapiță – pentru prăjit. Ulei de floarea-soarelui pentru gătit alte chestii care necesită tratament termic.

Dar carnea preferată? Și cum o gătești cel mai des?

Mușchiul de vită pe placă încinsă. Trei minute pe fiecare parte. Gata!

Parmezan sau telemea?

Orice, brânză să fie! Aș putea renunța la multe alimente, dar niciodată la brânzeturi. Nu degeaba sunt pe lista alimentelor cu cel mai mare conținut de glutamat de sodiu natural. E normal să dea dependență.

Broccoli sau avocado? Și cum îți place cel mai mult?

Broccoli cam o dată pe lună, în supă sau la abur, alături de alte legume. Avocado, mai des, sub formă de guacamole sau natur, doar stropit cu puțină lămâie și sare.

Ce conserve (murături/gem/dulceață) pregătești pentru iarnă? Ai o rețetă de suflet pe care ne-o poți împărtăși?

Maestrul dulcețier este partenerul meu de viață, care a învățat de la mama lui să facă niște dulcețuri minunate: sezonul începe cu dulceața de căpșune, continuă cu fragi, vișine, cireșe amare și zmeură. Facem dulceață și apoi o împărțim prietenilor, că nu are cine s-o mănânce.

dulceață de fragi

Zacuscă face mama mea și îi iese foarte bună. Mâncăm cam 20-30 de borcane pe an. Eu pun doar vinete coapte la congelator, iar prin octombrie pun și câteva borcane de gogoșari murați cu miere și oțet.

Peste vară, îmi plac castraveții în saramură, murați la soare.
Un kg de castraveți, 60 g de sare, 1,5 l de apă clocotită, un ardei iute, semințe de mărar, doi căței de usturoi. Se pun într-un borcan și se țin la soare 3-4 zile. Apoi se mută la frigider, de unde se mănâncă pe furiș, unul câte unul.

3 ingrediente exotice pe care le folosești și le recomanzi

Mango – e o minune de fruct. Îmi place să-l mănânc în combinație cu un iaurt grecesc.

iaurt cu mango

Vanilia păstăi – aroma de vanilie mă duce mereu cu gândul la copilărie. Aroma de vanilină, vanilia sintetică, mă irită în schimb.

Oțetul de cidru franțuzesc – înnobilează imediat gustul unei salate banale, cum ar fi cea de varză.

De ceva timp ești consilier în nutriție și urmezi un plan metabolic. Ți-ai schimbat felul de a găti?

Da, lucrurile se schimbă și vă dau un exemplu, supa-cremă de broccoli. Înainte fierbeam nu doar broccoli și rădăcinoase, ci puneam și un cartof. Apoi, după ce treceam legumele prin blender, adăugam smântână dulce și, la final, câteva cubulețe de brânză Rocquefort.

Acum au dispărut cartoful, smântâna și brânza cu mucegai, pentru că niciunul dintre aceste ingrediente nu se regăsește în planul meu personalizat Metabolic Balance.

Cum mânca jurnalistul și cum mănâncă acum consilierul în nutriție?

Laura – jurnalistul mânca mult mai mult și amesteca la aceeași masă mai multe tipuri de proteine. Și șuncă, și cașcaval, ca să dau un exemplu. În plus, nu putea renunța la desert în ruptul capului.

Laura – nutriționistul își controlează porțiile folosind cântarul de bucătărie frecvent, își planifică mesele cu minuțiozitate și a uitat ce înseamnă zahărul. Mănânc și acum câte ceva dulce, dar rar, o dată pe săptămână să zicem, și într-o cantitate mică. De asemenea, beau bere sau vin mult mai rar decât o făceam cu un an în urmă, pentru că știu cât de multe calorii conține alcoolul. Am schimbat și fructele pe care le mânânc, în conformitate cu planul meu Metabolic Balance. De exemplu, înainte de a experimenta mesele în stil Metabolic Balance, nu mâncam pere și nici prune, iar afine nici atât. Acum nu-mi lipsesc afinele din frigider, iar perele sunt și ele la loc de cinste.

Din experiența ta, cum mănâncă românii?

Mult și prost. Se îndoapă cu cantități uriașe de grăsimi și de făină. Nu zic să nu mănânci ocazional un covrig sau un pateu cu brânză și chiar o felie de pizza, dar pentru mulți, astea sunt alimentele de zi cu zi, plus mult-mult ulei și prăjeli. Mulți asociază mâncatul sănătos cu salata, dar stau foarte prost cu proteinele.

Tot ce e bun îngrașă?

Da, Murphy avea dreptate. Pentru că e greu să te oprești din mâncat când ai ceva gustos în față.

Care crezi că sunt cele mai mari greșeli pe care le facem în alimentație?

Greșelile încep din copilărie, când oferim celor mici zahăr mult prea devreme. Când îi lăudăm dacă au golit farfuria. Când le oferim desertul pe post de recompensă. Apoi, ca adulți, greșim când nu reușim să mâncăm la ore fixe și, mai ales, când nu ne dăm seama cât de rău ne face ronțăitul. Faptul că obligăm pancreasul să secrete insulină încontinuu, ca să metabolizeze ciugulelile de peste zi: o bombonică, două sticksuri, o felie de măr, un pahar de suc, un rest de brânză, câteva alune luate dintr-un bol, o cafea cu mult lapte etc. Asta duce în timp la obezitate, diabet zaharat, sindrom metabolic, alcoolism. Și, de cele mai multe ori, nici nu ne dăm seama că noi singuri ne săpăm gropile în care vom cădea.

Unt ghee* – este un ingredient folosit în bucătăria indiană; se obține din unt topit și îl mai puteți regăsi sub denumirea de unt clarificat; este folosit pentru prăjeli, dar și în produse de patiserie sau prăjituri ori uns direct pe feliile de pâine