fbpx

Paste. Câte feluri și ce rețete alegem

  • Home
  • Utile
  • Paste. Câte feluri și ce rețete alegem

Spaghete, tagliatele, spirale, melcișori, penne sau paste mărunte… în lume sunt zeci, dacă nu sute de tipuri de paste, multe dintre acestea făcute artizanal, în cătune despre care nu au aflat încă turiștii. Dar de câte oare am avea nevoie în bucătărie, în mod curent?

Da, numărul de tipuri de paste pare aproape infinit. Și al rețetelor cu paste și sunt unele dintre produsele de bază din cămară. Trebuie doar fierte și adăugat un sos, forma și culoarea contează mai puțin. 

Cu toate acestea, știm să folosim un anume fel de paste, la un anume sos sau folosim ce ne plece și cum ne place? Am căutat să ne documentăm așa cum facem de obicei.

Pastele pot fi clasificate în mai multe feluri, una dintre cele mai la îndemână variantă fiind 

  • Lungi: tagliatelle, linguine, păr de înger, fettuccine, capellini etc.
  • Scurte: cavatappi, conchiglie, festoni, farfalle, fusilli, gnocchi etc.
  • Pentru supă: anelli, di tali, orzo, etc.
  • Umplute: cannelloni, angioletti, ravioli, tortellini, sacchetti etc.

Câte feluri și ce rețete alegem

  • Pastele-șnur reprezintă marea familie a spaghetelor, pentru că numele lor exact așa se traduce: șnur subțire sau sfoară. Oferă o varietate de dimensiuni, de la Spaghettoni, mai groase, până la Capellini d’Angelo, cele mai subțiri, fir de păr (de înger). Nu au nevoie de sosuri complicate, este suficient uleiul de măsline extravirgin, cu puțin usturoi și plante aromatice sau un sos de roșii condimentat. Spaghetti bolognese și spaghetti carbonara știm și noi să facem!
  • Pastele-panglică sunt mai late și mai plate decât spaghetele. În această familie intră tagliatelle, fettuccine, linguine și pappardelle, pentru a aminti câteva. Aceste paste sunt grozave cu sosuri cremoase, care se vor lipi de suprafața lor mai amplă. Sunt și cele folosite, de obicei, pentru creveți. Tagliatelele cu dovlecei sunt între preferatele noastre! Și, cu puțină larghețe, am putea zice că este categoria potrivită și pentru fusilli, pe care noi le-am gătit tot cu carne și sos roșu. 
  • Pastele-tubulare sunt și ele de mai multe feluri, de la cele lungi, precum bucatini, penne, scurtele rigatoni, la cele mai înguste precum tortiglioni și cele atât de cunoscute și la noi de pe vremuri, macaroanele simple. Unele sunt încrustate, ca rigatoni, altele netede. Sunt recomandate pentru sosuri, precum pesto. Sau pentru mac&cheese!
  • Pastele umplute includ cannelloni, tortellini și ravioli. Acestea sunt de obicei umplute cu carne, legume sau brânzeturi și învelite într-un sos simplu. Consistența mai absorbantă permite infuzarea mai bună cu plante aromatice sau condimente și sunt potrivite și pentru rețete la cuptor, nu doar la tigaie. Noi am ales un sos alb pentru raviolli și unul roșu pentru tortellini. Am inclus în această categorie și cannelloni, deși acestea nu vin umplute, le umplem noi, cu diverse combinații, cum ar fi spanac și brânză ricotta. Aceste paste mari se potrivesc bine și cu un sos simplu și ușor, precum roșiile. 
  • Lasagna, contrar părerii generale, este numele foilor subțiri de paste care alcătuiesc mâncarea în sine. Sunt folosite în mâncăruri la cuptor, cel mai cunoscut fiind tocmai lasagna al forno, cu celebrul ragu de vită sau porc, în straturi, și sos bechamel, acoperit cu brânză. 
  • Mini-pasta sunt cele mai mărunte din familie, numite unele orzo, pentru că seamănă efectiv cu cerealele ca dimensiune. Absorb foarte bine aromele și sunt potrivite în supe și salate. 
  • Forme distractive și unice, pentru că avem și așa ceva. Mai exact în formă de urechi (orecchiette), calorifere (radiatore), fluturi (farfalle) sau scoici (conchiglie) și lista poate continua. Sunt foarte potrivite dacă vreți să îi convingeți pe copiii mofturoși să mănânce paste. În ce privește rețetele, aceste forme sunt de obicei ”vasele” perfecte pentru sosuri groase și consistente și pentru carne și legume.
  • Gnocchi fac și ele parte din marea familie a pastelor italiene, fiind mici bucăți de aluat dintr-o combinație simplă de făină de grâu, cartofi, ouă și sare. Gnocchi sunt de obicei gătiți în apă clocotită cu sare și apoi asortați cu diferite sosuri, noi am preferat tot un sos de roșii, dar sunt renumite gnocchi quattro formaggi (cu 4 feluri de brânză) sau alla gorgonzolla. Sosul cremos este foarte potrivit pentru combinația de cartofi și făină, ce absorb foarte bine aromele.

În orice formă le preferați, pastele se potrivesc în salate, la cuptor sau mâncăruri rapide la tigaie, cu legume sau cu carne, cu ton, cu nucă și cu gem sau în supe și ciorbe. Aveți de ales între paste cu ou și fără ou, integrale sau nu, colorate sau albe.

Surse documentare:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pasta
https://pestoandmargaritas.com/types-pasta/