fbpx

Un minim necesar în bucătărie

Rareori facem provizii pe termen lung, pentru că magazinele sunt deschise acum până târziu în noapte, unele chiar non-stop, ca urmare demersul nu prea își are sensul. Obiceiurile de cumpărare s-au schimbat radical în ultimii 20 de ani, după cum observă și sociologii, iar cei mai mulți facem cumpărături în funcție de ceea ce urmează să pregătim.

Uneori, însă, ne mai trezim în câte o situație de urgență și nu neapărat una sanitară. Pur și simplu pot veni musafiri neașteptați sau starea noastră sufletească să ne joace feste și să simțim brusc nevoia de a ”bucătări” ceva. Așadar, să facem o listă, care poate fi completată sau adaptată după nevoi. Și nu doar din amuzament vom începe cu… drojdia!

  • 2 plicuri cu drojdie uscată (orice aluat dospit are nevoie)
  • 2 plicuri cu bicarbonat de sodiu (este util și pentru scos pete sau miros neplăcut)
  • 1 plic praf de amoniu
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic sare de lămâie (din nou, util și pentru curățat pete de pe mâini)
  • 1 plic gelatină
  • făină
  • mălai
  • 2 pungi cu orez (de zi cu zi și pentru risotto sau basmati, în funcție de preferințe)
  • 1 cutie paste
  • 1 ulei de măsline
  • 1 plic parmezan ras (paste, risotto, ciuperci)
  • 1 pastă de tomate
  • 1 conservă roșii decojite
  • Hribi sau gălbiori uscați (sos, rizotto, omletă)
  • Cartofi
  • Ceapă uscată
  • Usturoi uscat
  • O conservă fructe
  • Stock de supă (sosuri, risotto și chiar supă)
  • Ierburi aromatice congelate
  • Muștar
  • Ketchup
  • Condimente indiene, marocane sau mediteraneene, în funcție de slăbiciunile fiecăruia

foto: unsplash.com