Suntem în plin sezon al castraveților de vară și dovleceilor și ar fi tare păcat să nu ne bucurăm de tot ceea ce au mai bun să ne ofere, nu de alta dar pe căldură legumele cu un conținut foarte mare de apă ne și hidratează, ne și hrănesc și ne și țin deoparte de kilogramele în plus.
Sigur că avem favoritele noastre, dar ca de obicei curiozitatea ne-a dus și prin alte bucătării să aflăm ce se mai gătește prin lume cu castraveți.
NU puteam să nu începem cu supa rece a vecinilor noștri bulgari, tarator, nu de alta dar tot mergem atât de des în vacanță pe la ei. Rețeta este atât de simplă, încât ar fi păcat să nu o degustăm.
Și cum vă mai povesteam și aici, înrudit cu această minunată supă rece este și tzatziki-ul amicilor greci, un sos foarte apetisant, savuros lângă orice friptură, sau aripioare la ceaun sau frigărui.
Mast o khiar este o variantă mai depărtată un pic de noi, a iranienilor, făcută cu iaurt și castraveți tăiați cubulețe. În forma sa originală, este condimentat generos cu mentă, dar poate fi ușor adaptat cu alte ingrediente precum usturoi, nuci, stafide și diverse ierburi și condimente.
Dacă alegeți să îl mâncați cu crutoane sau bruschete, devine o gustare rapidă și hrănitoare.
Dacă vă tentează să mergeți și mai spre est, în Țara Soarelui Răsare, dăm peste sunomono, o salată populară de castraveți japoneză, asezonată cu un sos ușor îndulcit, format din oțet și sos de soia. Simplu și răcoritor, alături de castraveții tăiați subțiri se pot adăuga diverse alte ingrediente, cum ar fi fructe de mare, fâșii de alge marine sau semințe de susan prăjite.
Poate Polonia nu este vara aceasta pe lista de vacanță, dar ei pregătesc o salată de castraveți la fel de răcoritoare și ușor de pregătit, numită Mizeria. Este una dintre cele mai cunoscute salate poloneze: castraveți feliați subțiri, asezonați cu sare și piper, deasupra smântână cremoasă sau iaurt. Esențial, însă, este să nu uitați de mărarul proaspăt tocat, una dintre ierburile preferate folosite în bucătăria poloneză. Poate fi doar salată de vară, dar și garnitură la preparate din carne.
Nouă ne plac foarte tare și castraveții umpluți cu cremă de brânză și măsline, dar trebuie să recunoaștem că tot grecii au dus ideea la un alt nivel: castraveți umpluți cu feta, măsline și roșii. Dar umpluți nu pe orizontală, ci pe verticală. Castraveții se taie la capete, apoi în 2 sau în 3 (cam de 5-6 cm), în funcție de lungimea lor, iar miezul se curăță cu un dispozitiv de curățat cotorul la măr sau la ananas. Spațiul rămas se umple cu o compoziție din roșii tăiate, măsline, feta, mărar, zeamă de lămâie, usturoi, ulei de măsline și oregano, sare și piper. Așezați castraveții umpluți pe farfurii, în picioare. Nu doar arată minunat, dar și combinația merită un pic de efort!
Șirul salatelor cu castraveți este destul de lung, dar am căutat câteva mai interesante.
Cunoscută sub numele de horiatiki, avem și tradiționala salată grecească cu roșii cherry, castraveți, măsline kalamata, ceapă roșie feliată subțire și feta. Dressingul este un amestec de oțet de vin roșu, suc proaspăt de lămâie, oregano uscat și ulei de măsline extravirgin. De menționat că brânza feta, așezată pur și simplu deasupra, arată mai bine întreagă decât cubulețe sau zdrobită.
Rămânând în zonă, putem să ne delectăm cu o Salată Mediteraneană cu năut. Combinația este mult mai consistentă datorită năutului și poate fi o masă în sine, nu doar un aperitiv. Așadar, năut din conservă, scurs, adăugăm castravete, ardei roșu, o jumătate de ceapă roșie feliată subțire, măsline kalamata și (sau nu) feta! Vinegreta se pregătește din ulei de măsline cu zeamă de lămâie, oțet din vin alb, pătrunjel tocat, sare, piper și fulgi de chili, dacă preferați varianta mai hot.
Și dacă nu ați încercat până acum, poate vara asta i-a venit rândul unei salate de pepene roșu cu castraveți și brânză feta! Pepene roșu și castraveți este una dintre cele mai răcoritoare combinații pe care le-ați încercat. Dacă adăugați și niște mentă, ceapă roșie și feta și amestecați totul cu o vinegretă foarte simplă, din ulei de măsline și oțet de vin roșu, veți obține o salată de vară perfectă. Nouă ne place și am preparat-o așa.