fbpx

Combinații alimentare reușite

combinații alimentare

Uneori ne plac și nu știm de ce ne plac, alteori simțim nevoia să adăugăm un anume condiment la o mâncare și nu suntem siguri de ce. Sau poate pur și simplu așa am văzut acasă sau în rețete celebre, dar nu știm foarte bine de ce au fost alese acele combinații.

Ei bine, poate intuiția, poate chiar organismul, ne atenționează de ce avem nevoie. În cele mai multe cazuri nu sunt doar alimente care se completează ca gust, ci care se și potențează reciproc. De exemplu, prin sporirea capacității de absorbție a unor vitamine… 

După o amplă căutare prin diverse rețete și combinații, le-am găsit pe unele dintre cele mai comune dar și mai reușite.  

 • Carne de porc cu varză de Bruxelles: carnea este o sursă ideală de seleniu, un mineral esenţial care se regăseşte şi în fructe de mare, ouă şi produse lactate, iar vărzuța noastră este bogată în fitonutrienți, care măresc eficiența seleniului.
 • Carne cu rozmarin: rozmarinul conține antioxidanți care împiedică formarea substanțelor dăunătoare din proteină în timp ce se gătește termic. Ca urmare, carnea de miel sau cea de porc cu rozmarin, vor fi mai sănătoase în prezența rozmarinului. Iar gustul, desăvârșit!
 • Cereale integrale, orez, fasole, linte, năut gătite cu ceapă, usturoi sau praz: compușii sulfuroși din usturoi, ceapă și praz asigură buna absorbție a fierului și zincului din cereale, orez și leguminoase. 
 • Legume verzi și grăsimi sănătoase: pe lângă antioxidanți, conțin și prețioasele vitamine A, E și K, dar care au nevoie de grăsimi pentru a putea fi absorbite de organism. Așadar, le putem adăuga ulei extravirgin și nuci diverse.
 • Salate cu zeamă de lămâie: fierul din vegetale (spanac, kale, linte, fasole boabe) este absorbit mai ușor în combinație cu vitamina C. Dacă alegeți salate de crudități, este și mai simplu: adăugați felii de lămâie sau fructe de pădure!
 • Fasole boabe și ardei (roșu, gras, capia) se combină foarte bine din exact aceleași motive enunțate mai sus: fasolea, mai ales cea neagră, conține mult fier, care are nevoie de vitamina C din ardei pentru a fi absorbit de organism. Dacă îi adăugăm și ceapă, obținem și mai multe beneficii!
 • Cereale cu fructe de pădure: cerealele sunt bogate în vitamina B, fier și fibre, care se potențează de minune în prezența vitaminei C din fructele de pădure.
 • Roșiile cu ficat se combină în mod fericit tot datorită proprietăților roșiilor, de această dată vitamina C, care ajută absorbția fierului din ficat.
 • Roșii cu ulei de măsline sunt de nedespărțit, pentru că licopenul din roșii (un puternic antioxidant despre care se sugerează că ar opri inclusiv procesul de îmbătrânire) are nevoie și el de grăsime pentru a fi bine absorbit de organism, ca urmare uleiul de măsline i se potrivește mănușă.
 • Măr cu ciocolată neagră: quercitina din coaja mărului și catechinele din ciocolata neagră, ambii antioxidanți redutabili, se combină excelent pentru protecția vaselor de sânge.
 • Legume cu iaurt: fibrele din legume ajută la absorbția calciului din iaurt. Cum? Simplu: legumele fierte se combină cu sos de iaurt cu usturoi sau ceapă. Se poate adăuga ca garnitură la pește sau dacă preferați un tzatziki, puteți să îl faceți sos pentru aripioare la cuptor.
 • Pătrunjel cu lămâie: pentru a ajuta fierul din pătrunjel să fie absorbit de organism, avem nevoie de vitamina C 
 • Ceai verde cu lămâie: vitamina C va crește efectul catehinei (antioxidant) din ceai.

Foto: unsplash.com