fbpx

Vinetele, vedetele verii

vinete

Nu puțini suntem cei care avem o slăbiciune pentru vinete. Sub formă de salată cu ceapă, musaca, lasagna, ghiveci sau zacuscă, vinetele sunt preferatele noastre, poate unele dintre cele mai consumate ingrediente pe timp de vară.

Suntem obișnuiți să ne gândim la vinete ca legume, dar acestea sunt, de fapt, fructe. Pentru că, din punct de vedere botanic, fructele sunt părți ale unei plante care se dezvoltă dintr-o floare şi care produc mai apoi seminţe. Asta în timp ce legumele sunt celelalte părţi ale unei plante, adică tulpina, frunzele, rădăcinile. Așa se face că, din punct de vedere al botaniștilor, roșiile, avocado, vinetele, ardeii, dovleceii… sunt fructe, nu legume. 

Dar asta nu ne va împiedica să pregătim vinetele așa cum ne plac cel mai mult, coapte pe flacără deschisă sau pe grătar, la aburi, la cuptor sau ca ingredient principal în zacuști, lasagna, musaca sau ghiveci.

Cu toate că nu o putem consuma crudă, vânăta oferă multe calități nutritive (apă, fibre, minerale și vitamine din grupul B, K) și are puține calorii, aproximativ 30 la 100 g. Consumul de vinete ajută la menținerea sănătății arterelor, scade riscul de infarct și accident vascular cerebral, scade riscul formării cheagurilor de sânge, îmbunătățește digestia. Mai mult chiar, despre vinete se spune că au calorii negative. Adică pentru a le digera, organismul consumă mai multă energie decât conțin vinetele, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care vinetele sunt recomandate în multe diete. Dar dincolo de toate aceste proprietăți, deloc de neglijat, vinetele se transformă în burete atunci când vorbim despre ulei, grăsime în general, ceea ce le transformă în bombe calorice!

Cum să alegem cele mai bune vinete?

  • Cele mai bune vinete sunt cele de culoare cât mai închisă, aproape neagră, cu coaja lucioasă, fără pete sau urme de lovituri. Iar când le strângeți ușor, vinetele să fie elastice și mai grele, semn că sunt culese de puțin timp și nu s-au deshidratat (în mod obișnuit, vinetele conțin 90% apă). 
  • Codițele să fie cât mai verzi și fragede
  • Chiar dacă este ideal să le gătiți imediat ce le-ați cumpărat, puteți păstra vinetele și în frigider câteva zile. Dar, când o veți face, e bine să le lăsați să ajungă întâi la temperatura din bucătărie și abia apoi să le gătiți.

Trucuri de gătit pentru vinete gustoase și… mai dietetice

  • În cazul vinetelor gătite, presărați-le cu sare imediat ce le-ați tăiat și lăsați-le deoparte 30 de minute; ștergeți vinetele cu un șervet de hârtie și apoi le puteți găti în ulei, chiar vor absorbi o cantitate mult mai redusă de grăsime.
  • Dacă vreți să albiți salata de vinete, fără gălbenușul crud, adăugați puțin dovlecel fiert și foarte bine scurs de apă.
  • Pentru o salată de vinete dietetică, frecați vinetele coapte cu pulpa unui avocado foarte bine copt, adăugați puțină zeamă de lămâie și sare. Atât! Și vă garantăm că este și foarte gustoasă, și foarte prietenoasă cu silueta!
  • Tot pentru vinetele gătite, mai puteți folosi următorul truc: după ce le tăiați, felii sau cuburi, opăriți-le pentru un minut în apă cu sare. Le scurgeți bine-bine, vă recomandăm să folosiți și un șervet de hârtie pentru a absorbi cât mai bine apa, apoi le puteți rumeni în uleiul încins.
  • Este bine știut faptul că folosim puțin prea mult ulei la salata de vinete. Și nu trebuie să uităm că o lingură de ulei (indiferent de care am folosi) are 100 de calorii!!! L-ați putea înlocui cu pastă de susan. Vedeți rețeta noastră de salată de vinete cu pastă de susan.
  • Puteți folosi un spray cu ulei pentru a le stropi sau să le ungeți cu pensula înmuiată în grăsime; în oricare dintre aceste variante, cantitatea de ulei folosită este mult diminuată.
  • Adaptați felul de a găti vinetele în funcție de rețetă. De exemplu, pentru ghiveci, lasagna sau o salată caldă, le puteți coace în cuptor după ce le-ați tăiat/feliat.
  • Le puteți congela, nu doar coapte, gata pentru o salată rapidă, cât și feliate, ideale pentru o mâncărică sau o musaca. Le feliați și așezați pe tava tepetată cu hârtie de copt. Dați la cuptor, la 175 de grade, pentru 15-20 de minute, până când vinetele se înmoaie ușor. După ce s-au răcit, puneți feliile pe o tavă potrivită ca dimensiune congelatorului pe care-l aveți și le lăsați peste noapte, la înghețat. A doua zi, le depozitați într-o pungă în cantitatea pe care o veți folosi o singură dată. Nu se recomandă dezghețarea și apoi recongelarea vinetelor (exact ca la carne).

Curiozități despre vinete

foto: tasteatlas.com
  • În Italia, în zona Rotonda (Potenza), se cultivă un soi de vinete roșii. Mai mult, acestea arată ca o roșie, culoarea este roșu aprins, iar gustul lor este destul de picant. Spre deosebire de celelalte soiuri, acestea nu oxidează după ce sunt tăiate.
  • Vinetele conțin nicotină. Nu trebuie însă să vă speriați, pentru că ar trebui să mâncați în jur de 9 kg de vinete odată pentru a atinge cantitatea de nicotină dintr-o țigară.
  • Fac parte din familia Solanacee, din care mai fac parte roșiile, cartofii și ardeii iuți.
  • China este cel mai mare cultivator de vinete.
  • Lunile iulie și august sunt considerate vârf de sezon pentru vinete.

Rețete delicioase cu vinete

Foto: pixabay.com