fbpx

Biscuiți pentru Moș Crăciun

Biscuiți pentru Moș Crăciun

Sunt voci care protestează sau poate doar se amuză la auzul expresiei ”magia Crăciunului”. Ce o fi atât de magic sau de unde atâta magie?! Sigur că nu este, dacă nu facem nimic să fie. 

Nu trebuie neapărat să credem că Moș Crăciun frumos îmbrăcat în roșu-cardinal va coborî pe horn să ne lase jumătate măcar jumătate din sacul cu cadouri pentru a crea un strop de magie pentru cei dragi din jurul nostru. Putem fi noi Moș Crăciun cu un zâmbet, un mic dar, o încurajare sau un gest frumos. Și mai ales creând o atmosferă caldă, cu zâmbete și arome de sărbătoare, ciocolată caldă, vin fiert, castane coapte și muuulte fursecuri și biscuiți. 

Noi am încropit o listă, să aveți de unde alege. Cu siguranță unele vă vor aduce un zâmbet în priviri și ceva nostalgie după vremuri de demult.

  1. Turta dulce este sinonimă cu Crăciunul și cu târgurile artizanale asociate sărbătorilor. Pentru cei mici nu e sărbătoare fără căsuța din turtă dulce adusă din poveștile copilăriei de Frații Grimm. Dacă ne întrebăm de unde acest obicei, cine a dat startul, este foarte greu de spus cu certitudine, în condițiile în care dulciuri cu aceeași compoziție, pe bază de făină și miere, erau comune și în Roma Antică. Rețeta, însă, este foarte simplă și biscuitele aromat cu ghimbir, scorțișoară, cardamom, nucșoară, cuișoare și anason. 
  1. Biscuiți sprițați. Din aluat fraged cu untură sau cu unt, cu gustul lor ușor vanilat și pudrați cu zahăr, sunt între cei mai iubiți biscuiți, gustul copilăriei pentru mulți. Sunt o moștenire germană și sunt specifici acestei perioade, iar rețeta lor este destul de simplă: 300 g făină, 100 g unt, 75 g zahăr, 1 ou, coajă rasă de lămâie, zahăr vanilat. Practic, untul, zahărul și oul au împreună aceeași greutate ca și făina. Aluatul va fi unul fărâmicios, ca urmare este mai bine să puneți tava la rece, înainte de a-i coace, la foc mediu 180 grade timp de 10 minute. 
  1. La ișlere am găsit o rețetă veche, într-o carte de bucate care în 1944 era la a 5-a ediție: 140 g unt, 140 g făină, 70 g zahăr pudră, 70 g nuci măcinate. Se amestecă ingredientele și se întinde coca pe o suprafață înfăinată, cam de 0,5 cm grosime, și se taie în forme. Se coc pe foaie de copt la foc mic, în jur de 25 de minute. Se pot lipi între ele cu cremă de cacao și pot avea glazură, dar pot fi și simple. 
  1. Biscuiții de Linz (sau Linzer) sunt albi, supli, și foarte veseli. Practic, dintr-un singur aluat, se pot face două feluri de biscuiți: unii din două felii suprapuse, una decupată ca un inel, cealaltă întreagă. Cei doi biscuiți sunt lipiți între ei cu dulceață de caise sau zmeură. Ceilalți pot fi ceva mai groși, iar în mijloc presați pentru a face loc unui strop de dulceață, exact în inima lor. Sunt tradiționali austrieci, dar cu siguranță îi cunoașteți! Rețeta lor urmează celebra proporție 3,2,1 (făină, unt, zahăr), la care se adaugă 2 gălbenușuri și zahăr vanilat. Noi am reușit să ne topim de dragul acestei rețete, care e cu dulceață de căpșuni.
  1. Fursecuri cu stafide: nu știm vreo altă rețetă care să se facă mai ușor de atât, mai ales când vorbim despre un desert. Dar știm că rețeta este absolut minunată. În tavă, pe hârtie de copt, se așază cu lingurița și se coc în jur de 10 minute, la foc mediu, 180 grade.
  1. Limbile de pisică sunt fursecuri în formă alungită, de cinci până la opt centimetri, mai mult sau mai puțin înguste, a căror rețetă a putut fi urmărită până departe, în secolul al XVII-lea se pare. Aluatul de bază este format dintr-o cantitate egală de făină, unt, zahăr și albuș, așadar puteți să le pregătiți împreună cu biscuiții de Linz, unde se folosesc doar gălbenușurile. Sunt ideale lângă cafea sau ciocolată caldă!
  2. Macarons sunt numai bune pentru anotimpul lui Moș Crăciun, sunt vesele și se topesc în gură. Seamănă foarte bine cu bezelele tradiționale, dar cuprind făină de migdale. Două câte două sunt lipite între ele cu cremă ganache. Nici rețeta aceasta nu are prea multe ingrediente: 3-4 albușuri (100 g), 75 g zahăr pudră, 125 g zahăr tos, 125 g făină de migdale. Albușurile se bat spumă cu zahărul pudră, apoi se încorporează restul de zahăr și făina de migdale. Cu un poș se pun pe hârtie de copt și se lasă să facă crustă o oră, apoi se coc la 150 de grade timp de 10-12 minute. Doar după ce s-au răcit complet se adaugă crema.

Foto: pixabay.com

Surse documentare:
https://livingoncookies.com/traditional-austrian-linzer-cookies-jam-thumbprints/
*Bucătărie românească, de Lucreția dr. Opreanu, ediția a V-a.,1944, Editura autoarei