A trăi cumpătat nu este ceva nou, deși românii sunt sătui de lipsuri până peste cap. Statisticile arată că mâncăm mai prost și mai scump. Coșul cu alimente de bază este, conform datelor oficiale, de patru ori mai scump decât în 2016.
Cu puțină planificare, atât la supermarket, cât și în bucătărie, am putea simplifica puțin lucrurile, chiar dacă la prima vedere pare mai mult de muncă. Poate câteva investiții în dispozitive moderne ne pot ajuta să salvăm timp și uneori chiar să risipim mai puțin. Adepții bucătăriei tradiționale, dar cu puțin timp de gătit, s-ar putea lăsa impresionați de un slow-cooker, de exemplu, iar cei ai bucătăriei frugale, de un air fryer.
Din experiența noastră, avem nevoie de un buget mai redus atunci când gătim supe, ciorbe, tocănițe sau mâncăruri cu legume, decât dacă mâncăm semipreparate.
Mic dejun simplu
Fie că alegeți cereale cu fructe sau iaurt, fie ouă cu brânză și pâine prăjită sau clătite cu gem, alături de cafea ori ceai, la mic dejun avem nevoie de un start bun dar nu foarte greu, pentru că în loc să ne câștigăm energie, am pierde-o dacă am mânca prea mult.
Sucurile de fructe nu sunt între cele mai recomandate, dacă simțim nevoia să avem un fruct la mic dejun, este de preferat unul întreg, spune nutriționistul Mihaela Bilic.
Renunțați la gustări
Rar se întâmplă să depunem o activitate atât de grea încât să avem nevoie de 3 mese pe zi, plus două gustări. Ne-am obișnuit să mâncăm mai mult decât avem nevoie, ca adulți. Tot nutriționiștii sunt cei care ne spun că gustările sunt destinate perioadei de creștere, copiilor.
Preparați-vă cafea de acasă
Sunt atât de simpatice și de practice cănile de cafea din porțelan, cu pereți dubli și capac de silicon ori termosurile de toate felurile, încât vă va fi mai mare dragul să le duceți cu voi peste tot. În plus, chiar nu toate clădirile de birouri sau instituțiile sunt dotate cu aparate pentru cafea, automate ori filtre, iar cafeaua să mai fie și bună. Să mai fie și lapte în frigider! Așadar, pregătiți-vă cafeaua de acasă, după bunul plac și veți economisi, zilnic, între 2 și 5 lei, în funcție de situație. La o socoteală simplă, veți constata că vorbim de până la 100 de lei pe lună!
Împachetați-vă prânzul
Pe lângă renunțarea la ronțăitul snack-urilor, este una dintre cele mai mari economii pe care le putem face, să plecăm cu prînzul de acasă. Este și alegerea medicului nutriționist Laura Davidescu, de altfel, care spune că nu comandă niciodată mâncare. Obișnuiți-vă să vă pregătiți prânzul de cu seară, când strângeți după cină. O să constatați că acolo poate sta baza unei salate, de exemplu. Nu numai că veți aduce îmbunătățiri sănătății voastre, nemâncând fast-food sau junk food la prânz, dar veți face și economie și, în plus, veți reduce și risipa alimentară.
Renunțați la semipreparate și caserole sofisticate
Totdeauna mâncarea gătită de la 0 este mai ieftină, pentru că orezul sau fasolea sau năutul costă mai puțin nepreparate deloc, decât în combinații. În plus, dacă luați un pui întreg este mai ieftin pe kilogram decât, să zicem, caserola cu pulpe dezosate sau piept fără piele. Mai mult decât atât, puteți pregăti mai multe combinații de mâncare dintr-un pui. Și va fi mult mai sănătos dacă adăugați legume, iar din spate, aripi și gât faceți o supă sau o ciorbă, tot cu legume.
Dați-le o șansă rădăcinoaselor
Legumele rădăcinoase, cum ar fi cartofii, cartofii dulci, morcovii și sfecla au căzut în dizgrație. Dar gătite adecvat, sunt nu doar sățioase și ieftine, ci chiar sănătoase. Dacă vă îngrijorează carbohidrații din cartofi, gătiți cartofii, apoi lăsați-i să se răcească. Acest lucru va transforma o mare parte din amidon într-o fibră solubilă. Gătiți cartofi sau cartofi dulci la cuptor în weekend și păstrați-i la frigider pentru a-i folosi în diverse combinații în zilele următoare. Piureul de cartofi, unde aceștia nu pot fi lăsați la răcit pentru a transforma amidonul, poate fi înlocuit complet cu piure de păstârnac.
Supe, ciorbe, tocănițe și mâncăruri de legume
Sunt salvatoare de timp și de buget, chiar dacă vi se pare complicat. Aveți nevoie doar de legume (întregi, nu gata curățate și tocate, în pungi pregătite la supermarket) și carne sau oase. Gândiți-vă că pentru supă nu trebuie decât să curățați de coajă legumele, nu trebuie tocate. Apoi le puneți într-o oală și uitați de ele câteva ore. Iar în final veți avea un lichid cald, consistent, măcar câteva zile într-o săptămână. Același lucru este valabil și cu ciorba, dar veți avea nevoie de 15 minute în plus pentru a toca legumele. Dacă aveți un dispozitiv electric, vă ia fix două minute operațiunea. Iar din carne cu legume sau legume cu puțină carne ori cârnați sau coaste, puteți pregăti felul doi la fel de ușor. Dacă vi se pare că pierdeți timp lângă aragaz, puteți încerca un dispozitiv de gătit de tipul slow-cooker (link) pentru adepții acestui stil de gătit sau o oală sub presiune, pentru cei pasionați de fast-cooking. Investiția inițială poate fi destul de mare, dar se amortizează relativ repede. În plus, veți economisi timp, pentru că odată pornite, aparatele se descurcă singure și se opresc când trebuie.
Înlocuiți sucurile acidulate cu apă
Și-așa nu sunt deloc recomandate de medici, nu conțin nimic bun, doar foarte mult zahăr. Apa e sănătate curată. Iar dacă preferați alt gust, adăugați-i lămâie sau preparați un ceai, rece sau cald. Și puteți să îl luați și pe acesta la drum și la birou, în aceleași termosuri despre care am vorbit mai sus.
Să fim organizați și în bucătărie, și la cumpărături ne ajută nu doar să economisim, ci și din punct de vedere psihologic. Avem sentimentul că deținem ceva mai mult control asupra vieții noastre cotidiene când facem planuri și reușim să le respectăm.
Foto: unplash.com
Surse documentare:
https://ziare.com/pret-alimente-crestere/cos-alimente-baza-2022-de-4-ori-mai-mare-decat-2016-1762150
https://www.doctorulzilei.ro/adevarul-despre-fructe-mihaela-bilic-fructoza-oboseste-ficatul/
https://www.europafm.ro/dr-mihaela-bilic-programul-alimentar-de-3-mese-pe-zi-cu-2-gustari-este-dedicat-copiilor-in-crestere-nu-adultilor-audio/