fbpx

10 rețete care nu sunt chiar cum credeați

  • Home
  • Utile
  • 10 rețete care nu sunt chiar cum credeați

Sigur că cea mai bună rețetă este a mamei, a bunicii, a voastră chiar, dar nu despre ce e bun vorbim aici. Ci despre o serie de rețete absolut obișnuite ale unor preparate probabil foarte bune la gust, dar care nu coincid neapărat cu originalul, autenticul. 

Iar aceste ”greșeli” apar în toate ariile culinare, de la salate și până la desert.

Salata de boeuf cu carne de pui

Pornind doar de la nume și ar trebui să fim deja avertizați. Rețeta originală este cu carne de vită. Dar, dacă cercetăm mai bine, o să constatăm că variațiunile sunt atât de numeroase, încât puiul nostru este cât se poate de benign. 

Carbonara cu sos de smântână

Inclusiv o parte a echipei Cum Vă Place preferă ca sosul cremos pentru celebrele paste carbonara să aibă măcar o lingură de smântână nefermentată, dar nu înseamnă că asta este și rețeta originală. Mai exact, singurele ingrediente menționate de bucătăria italiană sunt pancetta, ou crud, parmezan, sare și piper. Atât. Cremozitatea este dată de un gălbenuș suplimentar.

Paste cu sos bolognese și carne de pui ori porc

Majoritatea rețetelor care implică și carne tocată sunt cu carne de vită. Este o carne mai slabă decât cea de porc, dar nu uscată, cum este cea de pasăre. Sigur că putem să facem paste cu chifteluțe de porc și sos bolognese, dar este o altă rețetă. Cea originală, o găsiți și aici.

Papricaș cu pastă de tomate (ori roșii)

Este ca la povestea cu salata boeuf de mai sus. Numele ar trebui să ne spună că vorbim despre paprika, adică ardei, dulci și iuți, iar tocănița noastră nu are altceva decât untură (sau ulei), ceapă și boia de ardei. Sigur, nu uitați carnea! Culoarea roșie, aprinsă, este dată de o paprika de foarte bună calitate, cu nuanțe închise. Cea cărămizie este ori decolorată la soare ori… mai bine ne oprim aici. Atenție de unde cumpărați, mai ales dacă mergeți la piață.

Ciulama cu smântână

Și rețeta de ciulama are o mulțime de varietăți, iar unele implică și smântână pentru sos. Ori chiar lapte sau sos Bechamel. Sunt toate foarte bune, cu siguranță, mai ales dacă preferăm sos din belșug și ne ferim un pic de făină. Însă rețeta clasică este doar cu apă și făină, pentru îngroșarea sosului. Iată!

Salată grecească cu salată verde

Când spunem salată, e ca și cum am spune shaorma cu de toate. Tot ce ne-a rămas pierdut prin frigider și este încă verde, în sensul de neofilit, tindem să adăugăm în bolul pentru salată. Și probabil că rezultatul nu va fi deloc rău. Însă dacă vrem salată grecească, pe lângă brânză avem doar roșii, castraveți, ceapă și măsline. Plus condimente și dressing.

Sos tzatziki cu mărar 

Să ne înțelegem, 2 frunze de mărar pentru decor, cum avem noi aici, nu înseamnă cu mărar. Însă, dacă adăugați mărar ca pentru clătitele cu urdă și mărar sau pentru plăcinta cu brânză și mărar, lucrurile se schimbă semnificativ. Gustul va fi cu totul altul, deși, sigur, veți avea un sos răcoros pe bază de iaurt și castraveți. 

Salată de icre cu griș

Din bunică-n mamă și apoi la fiică, în România rețeta de salată cu icre făcută acasă are toate șansele să conțină griș, dacă nu pâine. Motivul principal este cel al restricțiilor din comunism, de cele mai multe ori. Nu se găseau atâta icre încât la o masă de sărbătoare să fie suficient pentru toți invitații. În plus, multe gospodine se temeau că li se taie icrele, dacă nu folosesc acest element-tampon, când începe amestecul cu ulei. Ei bine, surpriză, icrele NU se taie, cu puțin antrenament, nici dacă uităm de gris sau pâine. 

Cremșnit cu gelatină

Gelatina are rolul ei bine stabilit în bucătărie și de cele mai multe ori la cremele nefierte este indispensabilă, mai ales de când a trecut moda cremelor de prăjituri pe bază de unt. Însă crema de cremșnit este doar din lapte cu multe ouă, zahăr și agentul de îngroșare, mai exact făină sau amidon. Pentru a avea textură ușoară, albușurile sunt bătute spumă și încorporate în crema fierbinte. Cum am făcut noi, aici.

Tiramisu cu frișcă

Aici avem o discuție ceva mai nuanțată, pentru că rețeta originală implică ouă crude și acestea nu sunt pentru toată lumea. De exemplu, noi am ales o rețetă cu gălbenușurile în bain-marie, pe care chiar și femeile însărcinate o pot mânca. Dar atunci când vorbim despre rețeta autentică italienească de tiramisu, vorbim despre o cremă de mascarpone în care au fost încorporate gălbenușurile crude frecate cu zahăr, aerată ulterior cu albușurile bătute spumă. Și atât. Sigur, dacă tot am amintit de gravide, trebuie să uităm și de alcoolul (rom sau Marsala) care, în mod firesc, acompaniază cafeaua în care înmuiem pișcoturile.

Foto: pixabay.com