Vara ne deschide apetitul pentru alimente reci, deși specialiștii ne tot spun că o supă fierbinte sau un ceai cald ne-ar răcori mai bine. Dar cum să nu mănânci o înghețată? Iar dacă ocazia o cere, desertul poate fi ceva mai elaborat, dat tot cu înghețată.
De la înghețata cu ciocolată sau fistic, acestea fiind, de altfel, cele mai întâlnite arome ale gelateriei italiene, până la americanele Sundae, cu aromă de vanilie și topping-uri de fructe sau caramel, sau diversele rețete de cafea cu înghețată, nu putem ocoli, vara mai ales, lunga listă a varietăților reci.
Dar parcă uneori am vrea mai mult decât o înghețată, dar să fie și cu înghețată.
Ce să fie, ce să fie?
- Banana split este un desert clasic cald-rece cu înghețată. Bananele caramelizate în lungime sunt așezate pe o farfurie, iar deasupra se adaugă înghețată de căpșuni, vanilie și ciocolată. Garniturile tipice includ nuci, fructe, frișcă și o cireașă deasupra.
- Cheesecake cu înghețată. În principiu, în loc de smântâna pe care o amestecați cu crema de brânză folosiți o compoziție de înghețată de casă simplă sau cu fructe sau înghețată gata preparată. La bază are tot blatul de biscuiți digestivi cu unt, singura diferență este că totul merge la congelator, nu doar la frigider. Când o serviți, adăugați fructe proaspete.
- Sandiviciuri de negresă cu ciocolată și înghețată de fistic. Este cât se poate de simplu: coaceți negresa într-o tavă mai mare de 20 cm (cum spune rețeta noastră), apoi lipiți între ele două bucăți de negresă cu înghețată de fistic. Combinația este perfectă!
- Negresa răsturnată cu caise poate primi lângă ea, în loc de frișcă, cum o servesc unii, înghețată de vanilie.
- Lava cake cu înghețată este o altă combinație de succes, iar aici puteți folosi înghetată de căpșuni, mango sau de fistic, nu doar de vanilie.
- Ice Cream Float (înghețată plutitoare) este o băutură, de obicei gazoasă, deasupra căreia sunt puse cupele de înghețată. Invenția datează din secolul al XIX-lea, când un vânzător din Philadelphia, SUA, ar fi rămas fără smântână și a decis să o înlocuiască cu înghețată.
- Cobbler este un desert în care folosiți fructele preferate, peste care puneți din loc în loc un aluat fraged și dați la cuptor. Îi adăugați câte o cupă de înghețată, de vanilie spunem noi, exact înainte să mâncați.
- Clătite umplute cu înghețata preferată
- Pancakes, simple sau cu cacao, peste care puneți măcar o cupă de înghețată
- Affogato autentic combină două clasice italiene: espresso proaspăt și o lingură de gelato de vanilie sau fior di latte. Affogato înseamnă, de fapt, înecat, pentru că înghețata este practic înecată în espresso fierbinte.