Sunt tot mai vii și tot mai colorate tarabele în piețe, nu-i așa? Încet-încet încep să apară cam tot ce ne dorim, pentru că s-a investit destul de mult în sere și solarii. Sigur, uneori costurile sunt mai mari, dar să mănânci ”din curtea vecinului” este, per ansamblu, mult mai rentabil.
Acum că am trecut și la ora de vară, o plimbare scurtă dimineața prin piață ne poate face să zâmbim, deoarece sunt tot mai bogate. Spre sfârșitul lunii vor apărea, cel mai probabil, și primele căpșune crescute în sere, dar de aici, de la noi. Pentru căpșunii crescuți în aer liber mai avem de așteptat puțin, dar oricum, suntem aproape.
Luna aceasta începem să mâncăm pe culori!
Alimentele colorate, care sunt în general fructe și legume, conțin multe dintre vitaminele și antioxidanții de care avem nevoie – cu puține calorii. Pe lângă menținerea stării de bine, nutrienții din legume și fructe lucrează împreună pentru a proteja împotriva unor boli grave cronice.
Ca urmare, creșterea cantității de fructe și legume în dietă este o decizie extraordinară!
Măcar 5 pe zi, după cum spun specialiștii!
Roșu
- Căpșuni de seră
- Roșii de seră
- Ridichi
Verde
- Spanac
- Urzici
- Untișor
- Leurdă
- Măcriș
- Salată verde
- Salată Iceberg
- Ceapă verde
- Usturoi verde
- Leuștean
- Gulie
- Sparanghel
- Rucola românească
Ciuperci
- Aprilie este luna zbârciogilor, oficial Morchella
- Bureți
- Urechiușe
- Ciuperca de bălegar
Pește & Carne
- Miel
- Ied
- La pește este prohibiție, așadar doar de la supermarket, conservă sau marinat.
Brânzeturi proaspete, este sezon de fătat, ca urmare brânza este foarte grasă!
- Caș de oaie
- Brânză de vaci
- Brânză de capră
Meniuri de aprilie
- Ciuperci cu smântână
- Salată de sparanghel
- Humus de urzici
- Spanac cu sos de roșii
- Sos pesto de leurdă
- Salată cu ouă fierte, ridichi și verdețuri
- Supă-cremă de spanac și praz
- Prăjitură cu căpșuni
- Cremă de brânză și ardei copți
- Unt cu ierburi aromatice
- Salată de gulie, măr și sos de iaurt
Credit foto: pixabay.com
Surse documentare:
https://www.eufic.org/en/explore-seasonal-fruit-and-vegetables-in-europe
http://europea.ro/documents/Aprilie.pdf