Noi, cei de la Cum Vă Place, suntem o adevărată comunitate, reuniți cam din toate zonele istorice ale României: Ardealul și Banatul, Crișana, Dobrogea și Moldova, toate și-au dat întâlnire în Muntenia, în București mai exact. Ca urmare, atunci când vine vorba de pește, ardelenii râd cu vorba de mai sus, pentru că tot ce știu transilvănenii să pregătească din pește este, eventual, un crap prăjit cu mălai lângă niște mămăligă pripită. Dar venind mai spre Capitală și întâlnind Constanța și Dobrogea, orizontul s-a mai lărgit puțin.
Ca urmare, astăzi am decis să aflăm cam tot ce știu românii să pregătească din pește, dacă tot e sezonul numai bun.
Macrou sau hering afumate, sunt pești grași, merg foarte bine tartinabili sau cu sos
- Salată de cartofi cu pește afumat
- Cremă de pește afumat
- Pastă de macrou afumat
Aici avem o listă întreagă de tartinabile, inclusiv anșoa, sardine și salate de icre!
Macrou, scrumbie sau hering marinate
- Salată cu cartofi și ceapă roșie, opțional și măsline
Ton
- Salată cu porumb
- Cu paste
- Cu fasole boabe
- Salată Nicoise cu ton
Cod, șalău, crap sau merluciu sunt potriviți inclusiv la mâncăruri cu sosuri roșii, dar și pentru
Crapul, deși are multe oase, are o carne atât de dulce încât merită să ne murdărim puțin pe mâini!
- Prăjit în tigaie, cu făină albă sau de mălai, cu mujdei de usturoi
- Pane
- Plachie
- Saramură
- La cuptor, en papillote
- La cuptor, cu legume
Somonul este un pește foarte gras, nu are nevoie decât de lămâie și garnitură verde (fasole păstăi, mazăre de primăvară, baby carrots sau sparanghel)
- La grătar, cu sos de mărar și lămâi
- Cu legume, la tigaie sau sau cuptor
- În foitaj, cu brânză cu smântână și mărar
Biban de mare, doradă, păstrăv sunt pești cu carne albă, slabă, pot primi ca urmare ulei de măsline în combinația de aromatice. Și dacă tot am pomenit de plante aromatice, cel mai bine merg în combinații de rețete mediteraneene.
- La tigaie, cu rozmarin și umpluți cu felii de lămâie netratată
- La tigaie, cu sos aromat de roșii și măsline
- La cuptor, cu legume
Iar despre minunatele supe-ciorbe de pește, am povestit mai pe larg aici.