Dacă nu avem o familie numeroasă, de cele mai multe ori nu vom reuși să terminăm o pâine întreagă cât este proaspătă. Sau suntem tentați să cumpărăm pâine de câte ori nu suntem siguri ce ne așteaptă acasă. Sau poate chiar am cumpărat mai multe tipuri de pâine și ne simțim vinovați că nu i-am găsit o întrebuințare potrivită la timp.
Toate acestea sunt situații cu care ne confruntăm destul de des cei mai mulți dintre noi și se pare că lumea modernă nu este străină deloc de situație oriunde ne-am uita pe glob.
Așadar, ce putem face cu pâinea ușor învechită (NU mucegăită, ci doar uscată)?
Pesmet panko
Crutoane
- aromate, pentru salată: amestecați într-un bol uleiul cu mirodeniile (usturoi ras, boia, oregano, sare, piper) și puneți apoi pâinea tăiată în cubulețe. Amestecați și răsturnați crutoanele pe tava tapetată cu hârtie de copt (s-o curățați mai ușor la final). Dați la cuptor, la 250 de grade, până se rumenesc, nu mai mult de 5-10 minute.
- pentru supă: amestecați uleiul de măsline cu ierburile aromatice (oregano, cimbru), pudră de usturoi și boia. Adăugați pâine tăiată în cubulețe și amestecați bine, bine de tot. Puneți pâinea pe tavă și o coaceți, la 200 de grade, pentru 10 minute.
- salată italiană Panzanella
- pâine prăjită (cu usturoi și brânză gruyere) pentru supa franțuzească de ceapă
- supă italienească de pâine cu roșii (Pappa al pomodoro)
Frigănele
- Simple, de desert
- Cu miere și cu fructe de pădure
- Croque Madame
- Croque Monsieur
Budinci și prăjituri
- Cu pâine și cu bacon
- Cu pâine, cu gem și fructe uscate
- Budincă franțuzească cu crutoane cu topping de scorțișoară și zahăr, la cuptor, pentru mic dejun. Pâinea tăiată cuburi se așază în tavă și deasupra se toarnă un amestec de ouă, cu lapte, sirop de arțar sau miere, vanilie și scorțișoară. Și un praf de sare. După ce s-a absorbit în pâine, se adaugă toppingul: unt topit și zahăr brun sau sirop de arțar și scorțișoară. Se gătește la 180° C cu tava acoperită timp de 30-35 de minute, apoi se lasă descoperită încă 10 minute sau până când crutoanele devin aurii. Se pot adăuga fructe proaspete sau sirop suplimentar.
- Apple Brown Betty. Este un desert care datează din America colonială, numele a apărut pentru prima dată tipărit în 1864. Este un desert simplu și rustic, cu pâine mai veche de o zi, condimente și mere dulci. Potrivit Wikipedia, a fost unul dintre deserturile preferate de la Casa Albă în timpul mandatului lui Ronald Reagan. Desertul este făcut din straturi succesive de crutoane și mere tăiate cuburi, cu zahăr, scorțișoară și nucșoară, peste care se adaugă un strop de apă și se coace la cuptor, întâi acoperit, până se înmoaie merele, apoi descoperit. În ultimele 10 minute cât se lasă descoperită la cuptor, se adaugă deasupra felii de unt. Se lasă să se caramelizeze și se servește caldă cu înghețată sau frișcă.
La cuptor