De la meniul ales și stabilirea invitaților, la lista de cumpărături pentru mesele de sărbătoare și cadourile pentru invitați, totul poate fi parcurs cu un consum minim de energie dacă suntem organizați mai bine și apelăm la toate serviciile pe care le avem la dispoziție. Deja multe lanțuri de supermarket facilitează comenzile online, dar și producători, unii artizanali, ne oferă posibilitatea de a achiziționa online din orice colț de țară.
Produse exclusiviste, cozonaci, diverse tipuri de preparate din carne, salamuri, șunci, cârnați, toate sunt la îndemâna noastră și nu vom mai fi nevoiți să schimbăm meniul pe ultima sută de metri pentru că nu găsim exact ce ne dorim.
Așadar, în câțiva pași ne vom elibera de stresul cumpărăturilor și vom fi mai bine pregătiți pentru sărbători!
- Alegeți meniul pentru Crăciun și cel pentru Anul Nou, și stabiliți numărul de invitați
- Luați în calcul toate variantele, inclusiv dacă aveți printre invitați vegetarieni, persoane cu diverse alergii și copii
- Transformați meniul în listă de ingrediente și faceți inventarul cămării, verificând inclusiv termenul de valabilitate al produselor deținute
- Calculați cantitățile de care aveți nevoie, raportat la numărul de invitați, pentru aperitive și friptură (calculează în jur de 200 g de persoană pentru friptură).
- Scrieți lista necesară pentru magazin
- Selectați produsele pe care le puteți achiziționa din timp, pentru a vă ușura bagajele și a reduce timpul petrecut în magazin (cartofi, ceapă, făină, zahăr, nuci, alune, unt, vin!)
- Comandați produsele pe care doriți să le achiziționați premergător Sărbătorilor și care, de cele mai multe ori, vă vor fi livrate la ușă, dar puteți să le ridicați și din magazine, dacă vreți să ocoliți curierii prea ocupați în această perioadă.
- Revizuiți meniul și bifați ce anume este gata cumpărat și ce a mai rămas de pregătit
- Subliniați mâncărurile a căror pregătire poate fi făcută anterior (de exemplu stock de carne pentru sosul de friptură, foi pentru prăjituri uscate, biscuiți fragezi, nuci ori migdale măcinate și sau prăjite); chiar sarmalele pot fi făcute cu o zi-două înainte, nu chiar de Crăciun!
- Stabilim ordinea de preparare a meniului din ziua festivă, pentru a fi cât mai eficienți și a ne rămâne timp și să ne bucurăm împreună cu familia
- Idei pentru a refolosi cât mai mult din ce ne rămâne de la masa de sărbătoare găsiți aici, dar puteți să preparați și o serie de salate cu carne rece sau sandviciuri, dacă ați rămas cu carne de curcan, pui, vită. Iar pentru un sandvici de chef, aveți aici rețeta!
- Cozonacul feliat, riscă să se usuce și ar fi mare păcat, poate fi folosit într-o savarină, cum am făcut noi aici sau delicioasă Trifle, despre care vă povesteam și aici.
Ajutor pentru pregătirea mesei
- Marinarea cărnii: porc, vită, pasăre
- Sosuri pentru friptură
- Secretele cozonacului perfect le găsiți aici
- Dacă este prima masă de sărbătoare organizată și aveți temeri legate de reușită, vă putem fi de ajutor cu alegerea vasului pentru cuptor
- Pe scurt despre platoul de brânzeturi, care ne salvează în fața unor invitați neprevăzuți, la cină
- Cum compunem platoul cu carne rece și preparate
- Vinul potrivit pentru carnea de porc
- Alegerea vinului potrivit în funcție de meniu
Foto: unsplash.com