fbpx

Să și gătim cu vin

Fie că ne place să deschidem o sticlă de vin la cină, fie pentru a prepara cina, vinul și anumite rețete se potrivesc perfect. Mai trebuie doar să știm ce vin este recomandat să folosim și care dintre combinații sunt mult mai aromate cu doar câțiva stropi de vin.

Mâncarea și vinul împreună sunt menite să se potențeze reciproc, să își scoată în evidență arome nebănuite, nu doar să ne relaxeze după o zi încărcată sau să deschidă pofta de vorbă într-o întâlnire cu prietenii.

Vinul este parte din sosuri sau din marinade, în aceeași măsură în care turnat într-un pahar însoțește comesenii. 

Regula generală este să folosim la bucătărie același vin pe care îl punem ulterior în pahare, dar nu este obligatoriu să fie și la fel de scump. Vinul este un produs din struguri, iar dacă rețeta ne cere un vin roșu fără să precizeze altceva, sigur că ne gândim la ce mâncare pregătim, pentru a decide noi ce fel de vin folosim

Dar de obicei când spunem ce vin alegem, de cele mai multe ori ne gândim la strugurii din care este făcut, adică denumiri sau cupaje, de genul Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească, nu o marcă de vin. Așadar nu este obligatoriu să gătim cu un vin scump, dar un anumit soi s-ar putea să se potrivească mai bine decât altul.

În același timp, s-ar putea să constatați că o rețetă cu carne de porc vă cere un vin alb, iar unele teorii susțin că aceasta, fiind o carne roșie, merge cu vin roșu. Ei bine, adevărul este undeva la mijloc, pentru că un cotlet de porc sau un mușchiuleț nu este același lucru cu o ceafă de porc. Despre vinul potrivit pentru diverse tipuri de carne de porc am mai povestit aici

Adevărul-adevărat este că bine ar fi să vă faceți curaj și, pornind de la recomandări generale, să alegeți pur și simplu ce vă place și ce vi se potrivește vouă. 

Așadar, cum folosim vinul în mâncare? 

  • În legume și carne la tavă sau la tigaie: adăugarea unui strop de vin aduce nu doar umiditatea necesară pentru a evita arderea, ci și un plus de aromă. 
  • La abur: motivul principal este tot aroma. Așadar, pe lângă condimente, în apa care fierbe sub alimentele pe care le gătim la abur adăugați un vin alb corpolent, sauvignon blanc sau chardonnay 
  • Pentru marinare: vinul înmoaie țesutul cărnii, pătrunzând în interior și oferind un strat suplimentar de aromă. 
  • În preparatele gătite înăbușit: după ce le rumeniți în puțină grăsime, le așezați într-o oală, cratiță sau tavă acoperite împreună cu lichid, inclusiv vin, și le gătiți lent.
  • La deglasare: în tava la cuptor sau în tigaie, sunt resturi de legume, carne și sos lăsat de acestea care nu trebuie aruncate. Pur și simplu turnați un pahar generos de vin, alb sau roșu în funcție de ce gătiți, și pe flacără mică desprindeți și transformați în sos delicios tot ce a rămas lipit de recipient. Nu veți regreta!

Rețete clasice cu vin

Rețete simple cu vin

Sosuri pentru fripturi și marinade