fbpx

Aromele Crăciunului

anason stelat, scorțișoară și cuișoare

Fiecare casă miroase într-un anume fel de sărbători, fie că vorbim de cozonac, sarmale, vin fiert  sau castane coapte ori nuci prăjite, pentru că Sărbătorile de iarnă sunt perfecte pentru a găti și a coace numeroase feluri de mâncare delicioase pentru prieteni și familie. Cel mai bun mod de a o face este să folosiți aromele și condimentele sau ierburile potrivite, iar noi am căutat să aflăm care sunt cele mai des folosite și pe care le putem asocia fără să greșim cu Crăciunul.

Primele pe listă sunt, fără îndoială, scorțișoara și cuișoarele!

  • Nimic nu definește Crăciunul mai bine decât aroma de scorțișoară, așa că nu puteți lăsa deoparte acest condiment orice ați zice. Scorțișoara este nelipsită din vinul fiert sau lichiorul de ou, ceai ori biscuiți, dar poate la fel de bine fi un condiment pentru mâncărurile sărate. Prăjită ușor în ulei lasă o aromă ușoară și un gust iute. Ca să nu mai vorbim că poate fi și un decor interesant! Scorțișoara poate fi folosită în diverse produse de patiserie, dar și în băuturi calde, mere și câteva feluri de mâncare gătite. O ceașcă de ceai de scorțișoară îi va face cu siguranță să se simtă puțin mai bine pe cei cu indigestie. 
    Noi vă propunem să încercați: Rulouri cu scorțișoară, orez cu lapte și scorțișoară, piept de curcan la cuptor.
Rulouri cu scorțișoară (Cinnamon rolls)
orez cu lapte și scorțișoară
Piept de curcan la cuptor by Marius Tudosiei
  • Cuișoarele mici, lemnoase și mai ales țepoase sunt de fapt muguri uscați ai plantei de cuișoare. Pot aromatiza la fel de bine o șuncă de porc (le înfigeți pur și simplu în carne) sau le folosiți în biscuți, ceaiuri ori cidru fiert. Puteți experimenta și aromatizarea unei portocale, înfigând cuișoarele în coaja ei. Unde mai pui că ronțăitul acestora va avea grijă și de respirația voastră!
    Încercați și baclava cu mere!
  • Nucşoara este adesea folosită în prăjituri, plăcinte și alte produse de patiserie, fiind de asemenea favorită a condimentelor de Crăciun. Dacă anul acesta încercați și un sufleu de brânză sau aveți un sos pe bază de brânză sau faceți fondue, nucșoara trebuie să fie prezentă! Pe lângă delicatese și ceai, nucșoara este excelentă și într-un pahar de lapte înainte de culcare. Este, de asemenea, excelentă pentru problemele de digestie, cu un ceai de ghimbir. 
    Încercați și tarta noastră cu bacon și ceapă, seamănă foarte bine cu cele alsaciene. Sau cartofii cu smântână la cuptor.
  • Ghimbirul face ca produsele de patiserie să fie mai interesante și să ne dea o senzație aparte de căldură. În turtă dulce este, fără îndoială nelipsit. Este picant și poate aromatiza un ceai sau apa de băut, iar în bucătăria indiană, dulce sau sărată, este la loc de cinste.
    Noi vă propunem și un pui cu portocale. Încercați însă și aceste marinade pentru pește sau porc.
  • Anason stelat – aroma sa dulce și picantă transformă exoticul anason stelat în ingredientul perfect pentru Crăciun – și merge de minune și în băuturile fierbinți de iarnă. Condimentul este creat prin măcinarea întregului fruct, nu doar a semințelor. Alături de piper, scorțișoară, cuișoare și chimen, este unul dintre condimentele prezente în amestecul „Five Spices” folosit în bucătăria chinezească. Este folosit adesea în bucătăria de Crăciun și poate fi folosit și pentru a condimenta ceaiul sau o băutură caldă alcoolică (toddy, îi spun irlandezii, este un whiskey aromatizat și servit cald). Și dacă nu reușiți să le integrați în vreun preparat de Crăciun, steluțele de anason, plăcut mirositoare, sunt bune și pentru decorațiuni de Crăciun, deși noi am făcut un minunat cotlet de porc în care l-am folosit.
  • Coajă de lămâie și portocală. Dar, atenție! verificați ambalajul și nu folosiți lămâi sau portocale pe care scrie că nu este comestibilă coaja. Având în vedere că citricele trebuie să țină mult, sunt puternic tratate, așadar atunci când vreți să radeți coaja lor în prăjituri sau fursecuri ori cozonac, fiți atenți ce cumpărați.
  • Crăciunul nu este doar despre dulciuri, ci și despre fripturi, iar rozmarinul le face și mai bune. Poate fi folosit și pentru prepararea cartofilor copți la cuptor sau a tocanelor. Iar dacă ați cumpărat prea mult și nu știți ce să mai faceți cu el, aroma lui suavă și aspectul de brăduț îl califică pentru un decor pe masa de Crăciun.
    Până una-alta, mai bine testați friptura noastră la cuptor cu cartofi și rozmarin sau această porchetta, nu de alta, dar e sezonul cărnii de porc.
  • Salvia este un miracol în bucătărie. Poate fi folosită cu succes în aromatizarea oricărui preparat cu carne, scoțându-le din anonimat. De altfel, bucătăria italiană, celebră pentru utilizarea salviei, ne-a dat Saltimboca alla Romana, poate cel mai cunoscut preparat care folosește această plantă aromatică. Noi am încercat rețeta aceasta.