fbpx

Ce facem cu gălbenușurile și albușurile rămase

 • Home
 • Utile
 • Ce facem cu gălbenușurile și albușurile rămase

Niciun aliment nu ar trebui risipit. Din legumele uitate prin frigider sau cămară putem face supă concentrată. Din pâinea veche de câteva zile putem facem pesmet, frigănele,  o budincă dulce sau o budincă sărată. Bananele cu coaja înnegrită pot fi folosite la un chec (banana bread) sau brioșe cu banane. Și exemplele ar putea continua, doar știți că nu ne place să aruncăm mâncarea.
Dar ce facem cu gălbenușurile și albușurile care ne rămân, câteodată, în frigider? Vedeți mai jos câteva idei salvatoare.

paste carbonara
paste carbonara

Ce facem cu gălbenușurile rămase

 • Nu e ca și cum am mânca-o foarte des, dar dacă vi se întâmplă să rămâneți cu 1-2 gălbenușuri, transformați-le simplu într-o maioneză de casă. Ați putea s-o folosiți pentru o salată Coleslaw sau într-un sandviș cu bacon crocant ori într-un delicios sos remoulade .
 • Fără sosul aioli, aripioarele și gujoanele de pui crocante nu ar mai fi la fel de ispititoare. Așa că nu vă mai ținem pe jar, încercați rețeta de sos, mai ales dacă aveți de consumat 4 gălbenușuri!
 • Paste carbonara, excelente pentru o cină rapidă.
 • Sunt o mulțime de deserturi care au printre ingrediente doar gălbenușul, nu și albușul. Înghețatele și cremele pentru prăjituri, pe bază de gălbenușuri, lapte, amidon sau făină, sunt delicioase. Iată propunerile noastre: tarte portugheze (pasteis de nata), semifreddo de citrice, busuioc și lămâiță, cremșnit.
 • De un singur gălbenuș aveți nevoie pentru a pregăti celor dragi sutlac, un desert turcesc fin și cremos. Crusta aurie și gustul său bogat de lapte, ne-au convins că sutlac este un preparat special, diferit de budinca de orez cu lapte pe care o știm deja cu toții.

Și dacă totuși nu aveți timpul necesar pentru a le găti destul de repede, puteți congela gălbenușurile rămase. Folosiți pentru asta tăvițele pentru cuburi de gheață. Puneți câte un gălbenuș în fiecare lăcaș al tăviței și dați degrabă la congelator. Stau bine aproximativ 3 luni.

Citiți și OUL, DE LA S LA XL

macaroons
macaroons

Ce facem cu albușurile rămase

 • Dacă vă plac dulciurile, cu siguranță vă veți gândi la bezele. Albușuri bătute bine, ceva zahăr încorporat, un strop de aromă și de oțet, pentru a stabiliza spuma, și cam atât. O rețetă clasică, destul de simplu de preparat, dar care necesită un timp de coacere îndelungat, undeva spre 2 ore, la o temperatură joasă. Și dacă vă încumetați să le faceți, nu uitați că cel mai mare dușman al bezelelor coapte este umezeala! 
 • Și dacă v-ați format mâna cu rețeta clasică de bezele, puteți trece la nivelul următor – celebrele macarons și faimoasa Pavlova cu cremă de mascarpone, frișcă și fructe de pădure proaspete.
 • O altă modalitate de a consuma albușurile rămase este să le transformați în omlete. Desigur, fără gălbenușuri! Acestea sunt renumite pentru caloriile puține pe care le conțin. Iar dacă nu vreți să le prăjiți în tigaie, le puteți coace în formele de brioșe, în combinație cu spanac sotat, de exemplu, pentru un mic-dejun sănătos. 
 • Le mai puteți adăuga în sufleuri, alături de ouăle aflate pe lista de ingrediente. 1-2 albușuri în plus vor da mai multă cremozitate și ținută oricărei rețete. Vedeți cum am făcut noi sufleul de zucchini.
 • Un alt desert, simplu de pregătit, este checul pe bază de albușuri, nucă și fructe confiate.
 • Dar ce spuneți de o spumă de fructe? Bateți bine albușurile, să formeze o spumă densă, și încorporați un sirop fierbinte de zahăr (care asigură și gătirea albușurilor). La final, după ce ați transformat fructele într-un piure fin, încorporați și spuma de albușuri.
pavlova
pavlova

Și, la fel ca la gălbenușuri, dacă nu aveți timp sau dispoziție pentru a le găti imediat, puteți congela albușurile. De preferat ar fi să folosiți pungi de dimensiuni potrivite, care se sigilează (acel zip), în care să puneți maxim 4 albușuri. La nevoie, lăsați punga cu albușuri congelate în frigider, să se dezghețe la temperatură constantă. După dezghețare, e bine să le folosiți în maximum 1-2 zile, timp în care albușurile au stat doar la frigider.

Citiți și OMLETA MAI PUȚIN BANALĂ

Foto: pixabay.com