fbpx

Lista de decembrie

Decembrie este o lună ofertantă din punct de vedere al ideilor, mai puțin din punct de vedere al disponibilităților, dacă ne gândim la legume și fructe de sezon. Dar chiar dacă nu ne ajută cultivatorii locali, mergem spre țările mai calde și găsim citrice, banane și multe altele. 

E timpul lor! 

Meniurile de decembrie par ceva mai complicate decât în orice altă lună, parcă suntem mereu înclinați spre extreme: ori încercăm să fim cât mai ponderați, gândindu-ne că oricum vin sărbătorile și o să ne dăm rutina peste cap, ori deja ”ne antrenăm” și încercăm tot felul de rețete pentru mesele cu invitați. În plus, unii țin post. Așadar… ce ne-ar ajuta în perioada de până la sărbători?

Recomandat ar fi să începem cu fructele, pentru că avem nevoie de vitamina C, să facem față frigului și eventualelor viroze sau răceli de sezon. 

  • Citricele sunt numai bune în această perioadă, mai ales că sunt în plin sezon!
  • Cu portocalele putem pregăti chiar și o limonadă
  • Și tot portocale vom cumpăra pentru o specialitate grecească, dacă vrem să ne îndulcim
  • Și dacă francezii ne-au învățat să pregătim rață cu portocale, noi vă recomandăm și pui cu portocale
  • Iar lămâile sunt dintre cele mai potrivite, fie că vorbim despre limonadă, ceai, pește sau ne este utilă în bucătărie! 
  • Și dacă tot le avem la îndemână, să păstrăm ceva și pentru aromatizarea ceaiurilor sau a prăjiturilor, în săptămânile următoare. Sigur, cu condiția să alegem fructe netratate chimic, pentru a le putea folosi cojile cu încredere.

În plin sezon sunt deja și bananele, dar aici este mai degrabă vorba de sezonul nostru emoțional, cel puțin al unora dintre noi. Acum un pic mai mult de 30 de ani, în România bananele erau associate cu iarna pentru că doar atunci apăreau la vânzare, și nu chiar peste tot. Dar dacă tot ne-am amintit de ele, putem încerca câteva deserturi ceva mai sănătoase, dacă tot ne pregătim de meniurile îmbelșugate de sărbători.

Vitamina C, despre care și specialiștii spun că avem nevoie în sezonul rece, nu o găsim însă, doar în citrice, ci și în alte fructe și legume. 

Iar dacă aveți nevoie de o listă cu legume, fructe și alimente ce vă ajută să vă creșteți imunitatea în sezonul rece, o găsiți aici.Și, bineînțeles, să nu uităm de vinul fiert, care ne ajută să ne încălzim repede într-o seară umedă de iarnă sau pur și simplu să ne relaxăm împreună cu prietenii. Și de mare ajutor pe vremea asta ne este și mierea, deloc nu trebuie să o pierdem din vedere.