De o vreme încoace, a treia zi de luni din ianuarie și-a căpătat numele de Blue Monday și renumele de cea mai deprimantă zi din an. Cel care i-a dat acest nume pare să fie Cliff Arnall, la vremea respectivă, mai exact în 2005, psiholog și profesor într-un centru asociat al Universității Cardiff. Recent, Dr. Arnall a susținut că afirmația intenționa să inspire lumea să treacă la acțiune, să ia decizii curajoase, nu să scoată în evidență disperarea acestei zile. De atunci și până acum, atât el, cât și celebra universitate s-au dezis total de implicațiile acestei povești, dar ideea a prins. Mai ales că era însoțită inclusiv de o formulă matematică de calcul și preluată de o agenție de turism!
Practic, sunt luați în considerare mai mulți factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie al fiecăruia.
Formula de calcul a celei mai deprimante luni din an arată exact așa, după cum a fost prezentată în presa britanică:
În mod evident și fără studii de psihologie la bază ori de matematică avansată, bunul simț ne aduce la realitate și ne spune că nu are cum să existe o zi anume, aceeași pentru toată planeta, cea mai deprimantă dintr-un an. Din nefericire, unii se confruntă cu depresia mult mai mult timp decât o zi, iar când vorbim despre întâmplări nefericite, fiecare are poveștile lui.
Drept este însă că sărbătorile de iarnă petrecute în singurătate de mulți și vremea închisă din ianuarie și februarie, când uneori sunt săptămâni în care nu vedem soarele, încurajează stările proaste. Vestea bună este că, în mare măsură, pot fi combătute pe cale naturală și sunt lucruri la îndemâna oricui. Unul dintre acestea este răsfățul!
Da, merităm să ne răsfățăm atunci când avem zile proaste, iar mâncarea este una dintre modalități. Nu vorbim despre mese pantagruelice, o îmbuibare nesănătoasă care ne face mai mult rău decât bine. Vorbim despre tentații, pe de-o parte, și despre produse care apar menționate și în lumea medicală ca fiind un susținător al serotoninei, supranumită și hormonul fericirii.
Iată mai jos o listă cu alimente care ne ajută să ne ridicăm nivelul serotoninei în mod natural și cu siguranță una dintre rețele noastre de aici va fi exact Cum Vă Place.
- Ouăle sunt cap de listă și pot fi pregătite în multe feluri și chiar pentru toate gusturile, fie în salată, la cuptor sau în sos de roșii
- Brânza: Mac&Cheese, ardei umpluți cu cremă de brânză, rulouri cu brânză și verdeață, prăjitură cu brânză de vaci, dovlecei cu brânză la cuptor, conopidă cu sos de brânză,
- Ananasul nu este doar pentru prăjtură, ci și pentru grătar și cu siguranță într-un fresh simplu sau mai puțin simplu.
- Tofu
- Somonul: în varianta grill sau pizza, ori poate preferați o salată sau o omletă specială
- Nuci și semințe, fie simple, fie în combinații dintre cele mai interesante: salată, tartă, brioșe sau excepționala noastră ciocolată de casă.
- Carnea de curcan este între favoritele noastre, așadar clar că starea noastră de bine are ceva de-a face cu asta. Mai exact cu una dintre aceste rețete: rulouri, salată, la tigaie ori la cuptor.
Bineînțeles, există și alte produse despre care studiile spun că este bine să le consumăm în aceste zile de iarnă și acestora le putem adăuga fără să greșim și întreaga noastră listă de comfort food. Iar dacă tot ce vă vine în minte este cuvântul ciocolată, poate este momentul să încercați tortul nostru absolut special sau o rețetă care nu dă niciodată greș: o ciocolată caldă, perfectă!
Sursă documentare: https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/foods-that-could-boost-your-serotonin
Foto: pixabay.com