Pentru tot mai mulți dintre noi este dificil să planificăm un meniu pe întreaga săptămână, în condițiile în care de cele mai multe ori nu avem timp să ajungem la magazin decât sâmbăta. Și, ca să fim sinceri, oricât ne-am strădui să mâncăm sănătos și să respectăm regulile nutriționiștilor, nu avem nici prea mult timp pentru preparate elaborate.
Dar sunt câteva scurtături de care ne-am putea folosi pentru a ne satisface și micile plăceri de joia, să spunem, și în același timp ne-ar și ușura foarte tare viața, mai ales dacă nu suntem singuri și ochii unei întregi familii sunt ațintiți asupra noastră la cină.
Cu ce este recomandat să avem tot timpul cămara echipată, v-am mai povestit aici. Sunt de mare ajutor pentru momente care te surprind: de la o vizită neanunțată, până la poftele celor mai mici sau mai mari din preajmă. Sunt tot felul de alimente pe care le puteți păstra vreme mai îndelungată, cum vă spuneam și aici, și nici condimentele păstrate corespunzător nu se strică, iar unele dintre ele sunt de nelipsit!
Pe același principiu, dacă vă știți mari mâncători de brânză, bine ar fi ca la cumpărăturile săptămânale să adăugați tot timpul în coș un mix de brânzeturi pentru pizza sau paste și un pachet cu brânză maturată de oaie sau capră, după preferințe. O plăcintă dulce sau sărată poate fi o idee salvatoare oricând!
Din același motiv vă ajută foarte mult să aveți la îndemână un aluat gata preparat. Sigur că puteți să-l pregătiți pe cel de tartă, în doar 15 minute, sau puteți alege un aluat fraged cu smântână, sau unul cu untură. La fel de bine, însă, puteți cumpăra un aluat gata preparat din magazine. Există și proaspete și congelate.
Și iată câteva idei!
Foitaj
- Pateuri cu carne de porc, cu gorgonzola, cu șuncă și cașcaval, cu ciuperci, cu spanac și brânză,
- Cu somon
- Cu brânză și roșii
- Cu pui si spanac
- Cârnăciori în foitaj
Puff pastry
Este tot un aluat foitaj, dar îl găsiți de cumpărat în stare proaspătă; foaia este mai subțire și la copt nu se ”înfoiază” la fel de mult ca foitajul; este potrivit pentru:
- Cu ceapă și brânză de capră
- Pentru combinații dulci sau sărate, cu pere și gorgonzola, brânză de capră și prune, prosciutto cu piersici și brânză sau multe altele
- Plăcintă englezească cu carne
- Cu pui și praz
Foi de plăcintă
- Cu carne de vită
- Cu varză
- Plăcintă dobrogeană
- Grecească, cu spanac
- Cu cartofi și brânză sărată
- Cu praz și telemea
- Cu brânză și iaurt
- Cu dovlecei și brânză
- Cu cremă de vanilie
- Cu brânză dulce și stafide
- Ștrudel cu mere
Yufka
Aceste foi sunt de origine turcească și se aseamănă destul de mult cu foile noastre de plăcintă, doar că sunt puțin mai groase. Și se lucrează cu ele mult mai ușor, nu se rup atât de repede. Le-am făcut o umplutură de brânză telemea și un sos bogat, din ouă și iaurt, le-am rulat și am pregătit cele mai grozave plăcinte sărate.
- Burek cu carne
- Plăcinte sărate
Foto: unsplash.com